Revija Reporter
Slovenija PLUS

Razkrivamo: milijonar Bojan Požar plačal Fursu skoraj 200 tisoč evrov davkov

Marko Medvešek
11 5.070

13. okt. 2024 19:59

Deli na:

Ni znano, ali je Bojan Požar v času, ko je izvedel prenos lastništva Lanaka Medie, že bil v prekrškovnem postopku ali pa je morda podal samoprijavo.

Mediaspeed

Propadli politik in medijski delavec Bojan Požar je bil prisiljen Fursu plačati skoraj 200.000 evrov davkov, s čimer se je izognil sramoti morebitnega kazenskega pregona. Doslej je namreč dobiček svoje družbe Lanaka Media črpal tako, da si je denar od nje izposojal in mu tako ni bilo treba plačati davka. A nazadnje mu Furs ni mogel več gledati skozi prste in takemu poslovnemu modelu je odklenkalo.

Po letih sprenevedanja je Požar konec lanskega leta postal tudi uradni lastnik Lanaka Media, izdajateljice njegovega spletnega portala Požareport, zdaj pa si je izplačal doslej zadržane dobičke in zanje plačal davek državi. A njegova poteza odpira številna vprašanja: zakaj mu je hčerka, do lani uradna lastnica njegove družbe Lanaka Media, preprosto podarila 100-odstotni lastniški delež v družbo? Kdo si je izplačal 740.000 evrov dividend omenjene družbe – on ali hčerka? In ali je bil dejansko v postopku pred Fursom?

Uradna lastnica Lanaka Media je bila vrsto let Požarjeva hčerka Maša Požar, a očitno je bilo, da je zgolj slamnata lastnica podjetja, ki ga je kot direktor dejansko upravljal njen oče. Glavni razlog za tak lastniški model je bil inovativen način »črpanja« dobička družbe. Tega si je namreč Požar izplačeval z neobdavčenimi kratkoročnimi krediti, ki jih je bilo na koncu že za 999 tisoč evrov. Na ta način se je izognil plačilu 27,5-odstotnega davka in si v nekaj letih prihranil za več sto tisoč evrov.