Revija Reporter
Slovenija

Milan Kučan pisal Reporterju, ker mu je Maja Sunčič »namenila celostranski zelo jezen članek«

Reporter

30. okt. 2017 12:48 Osveženo: 12:58 / 30. 10. 2017

Deli na:

Objavljamo besedilo »popravka«, ki nam ga je v objavo poslal nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Pahorjevi strici iz ozadja

Moj nedavni intervju za Mladino je moral urednike Reporterja močno razjeziti. V rubriki Detektor mi očitajo »obračun s predsednikom Borutom Pahorjem« tik pred volitvami (str.11), kolumnistka Maja Sunčič pa mi je namenila celostranski zelo jezen članek (Milan Kučan je kralj fake news, Reporter, 24.10. 2017, str. 82). Očitno jo je vznejevoljil moj odziv na izjavo Boruta Pahorja z zaprosilom, naj državljanom vsaj zdaj pove, koga je mislil s »strici iz ozadja« pred petimi leti.

Sodeč po članku je komentatorka v Pahorjevih »stricih iz ozadja« prepoznala mene, tako kot nekateri drugi. Pa vendar, mimo žaljivk, ideoloških očitkov in posploševanj so njene trditve vsebinsko povsem izpraznjene. Osrednji argument, ki to v resnici ni, je članstvo v društvu Forum 21. Vsakdo ve, da na osnovi občasnih srečevanj na javni društveni razpravi nihče ne more presojati o poslovnih, zasebnih ali strokovnih odločitvah kogarkoli. Kaj šele da bi lahko na tej osnovi kogarkoli obtoževal »svinjarij«, kot počne novinarka, in take obtožbe zahteva tudi od mene. Zanjo je javna obsodba brez resnih argumentov pač nekaj preprostega. Zame ne.

Njena logika je naslednja. Zaradi stališč do nacionalnega interesa na področju gospodarstva sem kriv za bančno luknjo. Pika. Enako so, tudi zaradi mojih stališč, za bančno luknjo krivi drugi člani društva Forum 21! (Navedek: »… za bančno luknjo, za katero je predvsem kriv on z idejo nacionalnega interesa in njegovi kompanjoni iz F 21…«). Te poenostavitve seveda ne zaslužijo odziva.

Zelo se je razhudila tudi ob mojem zagotovilu, da ne vem, kdo so »strici iz ozadja«. Bralci Reporterja zato zaslužijo pojasnilo.

Od države pričakujem, da bo ugotovila, kdo so strici bančnih lukenj, pranja denarja, preplačil za TEŠ 6 in preštevilnih drugih malverzacij. Zato imamo državo. Hkrati pričakujem, da najvišji predstavniki države ne bodo govorili o »stricih iz ozadja« na pamet. Skrbijo naj za uspešno delovanje državnih ustanov in preprečevanje teh rabot. Naj ne potiskajo glave v pesek. Pet let je dovolj dolgo, da predsednik republike svoje trditve o »stricih iz ozadja« potrdi ali zavrže. Ni primerno, da seje sumničenja ter nezaupanje v pravno državo in državne ustanove, pa tudi ne v posameznike. Teh obtožb ni izrekal kot običajen državljan, pač pa kot eden najbolj obveščenih v državi. Teža obtožb na račun posameznikov, ki so jih v njegovih besedah prepoznali ljudje, je zato toliko večja. Čas obračuna o opravljenem delu v petih letih je verjetno ravno pravi, da svoje izjave utemelji ali pa se zanje opraviči. Tudi državljani imajo pravico vedeti.

Milan Kučan, Ljubljana