Revija Reporter
Slovenija

Milan Cvikl prihaja v novo službo: plača ni evropska, je pa vseeno lepa

STA
6 985

2. jul. 2022 6:00

Deli na:

Milan M. Cvikl

Bobo

DZ je s 54 glasovi za in 25 proti imenoval Milana M. Cvikla za viceguvernerja Banke Slovenije. Nekdanji slovenski član evropskega računskega sodišča, v zadnjem času pa predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo, se tako pridružuje svetu Banke Slovenije, ki ga vodi guverner Boštjan Vasle.

Cvikl je med letoma 1983 in 1991 kot mlad analitik že deloval v predhodnici današnje Banke Slovenije, Narodni banki Slovenije. V nadaljevanju svoje poklicne poti je deloval v skupini Svetovne banke in v NLB, bil je državni sekretar na ministrstvu za finance, za krajši čas minister za evropske zadeve, poslanec, slovenski član evropskega računskega sodišča, deloval je tudi v Evropski banki za obnovo in razvoj.

Cvikl, ki je bil v zadnjem času znan predvsem po svoji vlogi v stranki SD, se sicer ni prijavil na poziv predsednika republike za kandidature za viceguvernerja. Za ta položaj so tokrat kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan.

Ker pa je Pahor v primeru imenovanja viceguvernerja lahko izbiral tudi med drugimi imeni, je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin sledil predlogom vladajoče koalicije, ki jo poleg SD sestavljata največja vladna stranka Gibanje Svoboda in Levica, in v DZ poslal predlog za Cviklovo imenovanje v svet Banke Slovenije.

Glede dilem o njegovem dosedanjem političnem delovanju je Cvikl v javni predstavitvi zatrdil, da bo delo na mestu viceguvernerja opravljal skrbno, samostojno in strokovno. Obenem je spomnil, da je pretežni del svoje delovne poti deloval kot tehnokrat. "Zato dobro razumem tehnokratsko delo. Tehnokrati spoštujemo zakonske omejitve in pristojnosti, da bi kar najbolj učinkovito in uspešno uresničevali poslanstvo in vizijo institucije, ki ji pripadajo," je pojasnil in dodal, da želi tako delovati in okrepiti zaupanje v delovanje centralne banke.

Imenovanje novega viceguvernerja se je sicer nekoliko zavleklo. Pahor je moral namreč poziv za to mesto ponoviti, potem ko je prejšnji sklic DZ v začetku februarja odrekel podporo kandidatu Marjanu Divjaku.

Cvikl se v svetu Banke Slovenije pridružuje guvernerju Boštjanu Vasletu, njegovi namestnici Tini Žumer ter viceguvernerjema Ireni Vodopivec Jean in Jožefu Bradešku. Vodopivec Jeanova je sicer prav ta mesec v DZ poslala prošnjo, naj jo z 31. julijem iz osebnih razlogov razreši s položaja. To je DZ danes tudi storil. V kratkem bo tako potreben nov postopek imenovanja viceguvernerja.