900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Guverner Banke Slovenije Vasle: Tudi v Sloveniji so se pogoji zadolževanja države izboljšali

Deli na:
Guverner Banke Slovenije Vasle: Tudi v Sloveniji so se pogoji zadolževanja države izboljšali

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. - Foto: Bobo

Na finančnih trgih evrskega območja razmere tudi v zahtevnem obdobju pandemije covida-19 ostajajo stabilne. K temu prispevata tako podpora denarne politike kot optimizem, povezan z začetkom distribucije cepiv, je v izjavi po četrtkovi seji sveta Evropske centralne banke (ECB) danes ocenil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

"V zahtevnih razmerah pandemije gospodarske razmere v državah evrskega območja, tudi Slovenije, ostajajo zaostrene," je zapisal Vasle. Spomnil je, da so v nasprotju s prvim valom, ko je močan padec beležila tudi industrija, v trenutnem zimskem valu močno prizadete predvsem storitvene dejavnosti.

Tudi v Sloveniji epidemiološke razmere ostajajo zaostrene in terjajo ohranjanje omejitvenih ukrepov, ki so v zadnjem lanskem četrtletju povzročili ponoven padec gospodarske aktivnosti.

Na finančnih trgih medtem razmere ob podpori denarne politike, ki so jo člani sveta ECB sprejeli tekom lanskega leta, ostajajo stabilne. "Tudi v Sloveniji so se pogoji zadolževanja države izboljšali, slovenskim bankam pa je omogočeno, da ohranjajo ugodne pogoje kreditiranja podjetij in prebivalstva," je podčrtal guverner.



Optimizem zaradi začetka distribucije cepiv proti covidu-19 je dodatno pripomogel k temu, da so finančni trgi vstopili v novo leto mirno, je nadaljeval. Donosnosti v številnih naložbenih razredih so dosegle ne le ravni izpred izbruha pandemije, temveč marsikatere tudi rekordno nizke ravni. Kljub temu ostajajo prisotna nekatera tveganja, vključno z negotovostjo glede prihodnjega razvoja zdravstvenih razmer.

Z izdatno podporo denarne politike so se izboljšali tudi pogoji za zadolževanje Slovenije, saj je januarja letos desetletna slovenska državna obveznica ob izdaji prvič dosegla negativno donosnost, je spomnil Vasle. Dober likvidnostni in kapitalski položaj ter nizki stroški financiranja omogočajo tudi slovenskim bankam, da ohranjajo ugodne pogoje kreditiranja podjetjem in prebivalstvu.

Člani sveta ECB so se sicer na četrtkovi seji odločili ohraniti podporno naravnanost denarne politike. "Na ta način bomo še naprej zagotovili kreditiranje vseh sektorjev, s tem podpirali ekonomsko aktivnost in na srednji rok zagotavljali stabilnost cen," je izpostavil Vasle. Ob tem je ponovil sporočilo, da so člani sveta evropske centralne banke pripravljeni z denarno politiko dodatno ukrepati, v kolikor bi se to izkazalo potrebno.