državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milan Balažic bo odpoklican iz Avstralije

Deli na:
Milan Balažic bo odpoklican iz Avstralije

Foto: Arhiv Reporterja

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo na četrtkovi seji vlade predlagal, da se iz Avstralije odpokliče veleposlanika Milana Balažica, ki se je na marčevskem odprtju konzulata v Melbournu pojavil v družbi pedofila Nicholasa Omana. Neuradno naj bi se s tem strinjal tudi predsednik Borut Pahor, ki je pred dobrim tednom dni iz Avstralije prejel ogorčeno pismo slovenske skupnosti in ki mora odpoklic na predlog vlade uradno izvesti.

Erjavec je ocenil, da ni več objektivnih pogojev, da bi Balažic opravljal zaupane naloge v Avstraliji, saj je imel stike z Omanom, na slavju po odprtju konzulata pa je sedel v družbi s pedofilom. To so ugotovili šele po zaključku izrednega nadzora. »Balažic mi je zagotavljal, da ni bil z Omanom, vendar me je zavajal,« pravi Erjavec.

Slovensko skupnost v Avstraliji je 7. marca zelo razburilo, ko so na odprtju konzulata v Melbournu zagledali Nicholasa Omana, pravnomočno obsojenega pedofila in človeka, ki je bil pred dvajsetimi leti v Sloveniji povezan s številnimi aferami. O tem smo v Reporterju poročali prvi. V Avstraliji živeči Slovenci so zahtevali pojasnila in odpoklic Balažica.

Zunanje ministrstvo je odredilo izredni nadzor. O poročilu je sredi aprila razpravljal parlamentarni odbor za zunanje zadeve, nadzor pa je pokazal, da naj veleposlanik ne bi naredil ničesar narobe. Pedofil Oman naj bi se tam znašel malodane po naključju (prišel naj bi namesto hčerke Patricie Oman), ministrstvo pa je trdilo, da je bila prireditev javna, tako da je prišel kdorkoli.

Vendar so avstralski Slovenci postavili na laž tako Milana Balažica kot ministrstvo za zunanje zadeve. Zanimalo jih je, zakaj se je Oman sploh pojavil na osnutku seznama povabljenih, koga je predstavljal in zakaj ni bil odslovljen, ko se je pojavil na slavju. Tudi Erjavčeva trditev,  da je bila prireditev javna in da je lahko vsakdo prišel, ne zdrži. Na slovenskem radiu v Avstraliji je bilo samo obvestilo o odprtju, ne pa tudi povabilo zdomcem, naj pridejo. Vsi, ki so se udeležili slavnosti, so prejeli uradna vabil. Tudi novi častni konzul Derry Maddison je izjavil, da ni vedel, da je Oman prisoten, ker ga ni poznal. Povedal je še, če bi vedel, da je na odprtju pedofil, bi ne imel vstopa na njegovo zasebno zemljišče in v hišo.

Ker ga Erjavec ni odpoklical, je slovenska skupnost začela zbirati podpise, Balažica niso več vabili na prireditve, obvestili so avstralsko zunanje ministrstvo, pisali so tudi predsedniku Borutu Pahorju. Po naših informacijah se je predsednik o vsem posvetoval tudi s svojim svetovalcem Boštjanom Žekšom, ki je bil v Pahorjevi vladi minister za zamejce po svetu, obiskal je tudi Avstralijo in razmere na peti celini dobro pozna.

Milan Balažic je bil veleposlanik v Avstraliji, Novi Zelabdiji in Zvezi držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) od leta 2011.