stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mesec: V Levici ne bomo dopustili, da vlada začne delati čisto po svoje

Deli na:
Mesec:  V Levici ne bomo dopustili, da vlada začne delati čisto po svoje

Luka Mesec - Foto: Bobo

V Levici po napovedih vodje njihove poslanske skupine Mateja T. Vatovca ministrskih kandidatov danes ne bodo podprli. Kot je dejal v predstavitvi stališč na seji DZ, gredo izhodiščne obljube te vlade z izjemo nekaterih področij, kot sta obramba in zunanja politika, iz katerih se je Levica izvzela, v pravi smeri, a ključna bodo dejanja.

Vatovec je poudaril, da so državljanke in državljani na parlamentarnih volitvah večinsko volili sredinsko in levo in s tem povedali, "da si ne želijo hujskanja, nazadnjaštva, paravojaških enot" oz. da si pravzaprav želijo tistega, kar bi jim po dolgih letih varčevanja in sedaj tudi po nekaj letih gospodarske rasti pripadalo: kakovostnega javnega zdravstva, dostojnih plač in pokojnin, pravične delitve ustvarjenega, skratka blaginje za vse in ne le za peščico.

"To nalogo bomo, če bo izvoljena, danes podelili manjšinski vladi Marjana Šarca. In če želi, da vlada uresniči to voljo, ne sme ponavljati starih vzorcev," je izpostavil Vatovec.

Kot je dejal, bo za manjšinsko vlado gotovo prvi preizkusni kamen imenovanje guvernerja banke Slovenije, "kjer bomo videli, ali bo s škodljivimi politikami kompromisa z desnico nadaljevala, ali se bo končno odvrnila od politike po liniji najmanjšega odpora in po principu: naredili bomo kar koli, samo da ne bomo vznemirili desnice".

"Izhodiščne obljube te vlade in njenih bodočih ministrov z izjemo področij, iz katerih se je Levica izvzela, kot sta recimo obramba in zunanja politika, gredo v tej smeri, vendar še ni čas za odpiranje šampanjcev," je ugotavljal Vatovec.



Koalicijska pogodba je po njegovih besedah jasna, zdaj pa je naloga vseh poslancev, da bodo ministrom in funkcionarjem te vlade gledali pod prste, da bodo dogovorjeno na koncu tudi izvedli. "Mi jih bomo vsekakor držali za vsako zastavljeno besedo, prav posebej na področju dela in okolja, podprli pa jih ne bomo," je še napovedal in dodal, da je nenazadnje ključno, kar je dejal sam predsednik vlade: "štela bodo dejanja, ne besede".

Podobno je ob robu seje poudaril tudi koordinator Levice Luka Mesec. Po njegovi oceni je bodoča manjšinska vlada že začela relativizirati koalicijsko pogodbo, saj so na zaslišanjih ministrskih kandidatov slišali precej odstopanj od dogovorjenega v vsebinskem sporazumu. Kar se dogovori, je po besedah Mesca treba tudi izvesti. V Levici tako ne bodo dopustili, da vlada začne delati čisto po svoje, mimo dogovorov s koalicijskimi partnerji ali partnerji iz opozicije.

Kritike, da bo Levica vodilna stranka v senci, Mesec pa koordinator vlade, je označil za "popoln nesmisel". "Levica je opozicijska stranka, ki ima z manjšinsko vlado sklenjen sporazum. V evropskem kontekstu to ni nič posebnega," je dejal. V izjavi za medije je še dejal, da Levica ne bo imela državnega sekretarja pri vladi.

Burne odzive v delu gospodarstva na nekatere ukrepe iz koalicijske pogodbe pa je Mesec pospremil z besedami, da so v gospodarstvu vajeni, da so jim vlade v zadnjih letih šle popolnoma na roko. "Odziv tistih, ki so bili do zdaj privilegirani in niso pričakovali nobenega odpora s strani politike, je bil seveda pričakovan. To ne pomeni, da je to kakršen koli spopad z gospodarstvom, to je nasprotje interesov, kar je v politiki normalno," je še dejal Mesec.