sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mencinger brani Križaniča

Deli na:

Izredni profesor na ekonomski fakulteti Jože P. Damijan bi se moral, v primeru, da sta imela z direktorico direktorata za finančni sistem Katjo Božič v preteklosti spore, ki niso povezani s pisanjem njene doktorske disertacije, izločiti iz komisije za oceno te disertacije. To bi bilo higienično, je za STA povedal Jože Mencinger.

Izredni profesor na ekonomski fakulteti Jože P. Damijan bi se moral, v primeru, da sta imela z direktorico direktorata za finančni sistem Katjo Božič v preteklosti spore, ki niso povezani s pisanjem njene doktorske disertacije, izločiti iz komisije za oceno te disertacije. To bi bilo higienično, je za STA povedal Jože Mencinger.

Ekonomist in nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Mencinger sicer meni, da finančni minister Franc Križanič ni ravnal pametno, če je pri dekanu ljubljanske ekonomske fakultete Dušanu Mramorju želel doseči, da bi fakulteta iz komisije za oceno doktorske disertacije Božičeve odstranila Damijana, vendar pa tu po njegovem mnenju ne gre za korupcijo, kot to ocenjuje komisija za preprečevanje korupcije.

Mramor je kot dekan avtonomen pri svojih odločitvah, zato bi lahko zavrnil Križaničevo prošnjo, je dejal Mencinger, ki se mu pa zdi nenavadno, da je Mramor "o tem poročal časopisom". "Mramor bi se lahko preprosto odločil, da Križaničevih prošenj ne bo upošteval, Križanič pa tudi kot minister nima nobenih orodij, da bi vplival na njegovo odločitev," je poudaril Mencinger.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je danes sporočila oceno, da je ravnanje funkcionarja, ki poseže v avtonomijo izobraževalne ustanove, kršitev dolžnega ravnanja, ki ustreza zakonski definiciji korupcije. Mnenje naj bi se nanašalo na klic finančnega ministra na ljubljansko ekonomsko fakulteto. Kos za STA ni ne potrdil ne zanikal, da gre za primer, ko naj bi finančni minister izvajal pritisk na avtonomijo ljubljanske ekonomske fakultete. Je pa povedal, da v preiskavi niso odkrili elementov kaznivega dejanja, zato zadeve niso predali naprej tožilstvu ali policiji.

Šlo naj bi torej za mnenje komisije o ravnanju ministra za finance, ki naj bi nedavno po poročanju medijev zaradi zapletov z doktorsko disertacijo Božičeve posredoval pri Mramorju. Križanič naj bi želel doseči, da bi iz komisije za oceno disertacije Božičeve fakulteta odstranila Damijana.

Križanič je na načelno mnenje komisije poslal še pisni odziv, v katerem je zapisal: "Odločno zavračam načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije ... To mnenje namreč temelji na napačnem oziroma neresničnem prikazu mojega telefonskega pogovora z dekanom ljubljanske ekonomske fakultete."

Križanič je ponovil, da dekana ni klical kot javni funkcionar, temveč kot njegov stanovski kolega. "To sem ob začetku pogovora tudi izrecno poudaril in ob tem dodal, da ni moj namen vplivati na avtonomne odločitve pristojnih organov fakultete. Edini namen in vsebina tega pogovora sta bila izražanje mojega mnenja, da Damijanovo imenovanje v komisijo za oceno doktorske naloge Katje Božič pomeni konflikt interesov," je zapisal in pojasnil, da je znano, da sta se omenjena konceptualno razhajala v osnovni doktorski tezi Katje Božič, to je negativnih pravnih posledicah morebitne prodaje večinskega deleža NLB tuji banki, že v času, ko je bil Damijan minister za razvoj.

"Njegovo imenovanje v komisijo za oceno doktorata, in to celo kot ključnega, odločujočega člana, bi zato pomenilo izrazit konflikt interesov in morebitno pristranskost. To se mi je zdelo nepošteno takrat in to se mi zdi nepošteno tudi danes," je izpostavil Križanič.

Nekdanji minister za razvoj v vladi nekdanjega premiera Janeza Janše Jože P. Damijan in izredni profesor na ljubljanski fakulteti za STA danes ni bil dosegljiv.