senica-kresal-mala-seva_ms-pl Svet24.si

FOTO: To je ta hip najdražja hiša naprodaj v ...

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

olimpija dragons 3 Ekipa24.si

Drama na predstavitvi Riere! Dragonsi so ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medvedu je prekipelo, šefa koprskih policistov je označil za "lutko v rokah policije in politike"

Deli na:
Medvedu je prekipelo, šefa koprskih policistov je označil za "lutko v rokah policije in politike"

Boris Korasa - Foto: Matija Sušnik/DZ

Pred preiskovalno policijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je včeraj pričal nekdanji vodja službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Boris Korasa, zdaj zaposlen kot vodja Policijske uprave Koper. Na večino vprašanj komisije je Korasa odgovoril, da se ne spomni ali da z zadevo ni bil seznanjen.

Predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ) je med drugim zanimalo, ali je bil Korasa seznanjen s poskusom premestitve nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava na Finančno upravo RS (Furs). Ta namera ni uspela, saj je Lindav na srečanju s takratnim v. d. direktorja Fursa Ivanom Simičem povedal, da nič ne ve o nameravani premestitvi, nad čemer je bil Simič začuden in ugotovil, da zadeva očitno ni dorečena.

Korasa je včeraj potrdil, da je na zaprosilo kadrovske službe poklical Lindava in ga vprašal, ali bi se lahko srečal z direktorjem Fursa, Lindavu je preposlal tudi omenjeni dopis kadrovske službe. Na Medvedovo vprašanje, ali je običajno, da vodja službe generalnega direktorja policije opravlja kadrovske razgovore v imenu nekoga drugega, je Korasa odgovoril nikalno, vendar pa, je dodal, se mu je zdelo, da je Lindav za omenjeni razgovor dogovorjen. Kasneje se je izkazalo, da temu ni tako.

Ali je bil z nameravano prezaposlitvijo Lindava seznanjen generalni direktor policije Anton Olaj, Korasa ne ve, prav tako se ni mogel spomniti, ali je Olaja seznanil z dopisom kadrovske službe v povezavi z nameravano premestitvijo. "Pa se vam ne zdi nenavadno, da mimo vodstva, torej vrha policije, trgujejo z ljudmi," je Medved vrtal v Koraso, ta pa mu je odgovoril, da bo moral o tem vprašati koga drugega. "Jaz sem dobil nalogo in sem jo izvršil," je poudaril.

Glede za nekatere sporne zaposlitve v preteklosti odpuščenega kriminalista pa je Korasa pojasnil, da ni sodeloval pri varnostnemu preverjanju omenjenega kriminalista. Gre za Škelzena Bajramija, v preteklosti zaposlenega v sektorju za posebne naloge uprave kriminalistične policije, od koder se je maja leta 2016 zaradi izredne odpovedi moral posloviti. Po Korasovih navedbah je za varnostno preverjanje zadolžen sektor za varnostno preverjanje in integriteto policije, on sam pa z Bajramijevo zaposlitvijo ni imel nič.


Da bi vprašanjem, v povezavi s ponovno zaposlitvijo Bajramija, prišli do dna, je podpredsednik komisije Predrag Bakovič (SD) predlagal, naj komisija na eni od sej zasliši zaposlenega, ki je opravil varnostno preverjanje Bajramija v povezavi z njegovo ponovno zaposlitvijo na policiji.

Medved je sicer v izjavi po končanem pričanju ocenil, da je slednje do potankosti razgalilo, da se kadrovska preverjanja v policiji v mnogih primerih zanemarjajo oz. jih pristojni ignorirajo. Odgovori priče pa po besedah Medveda dokazujejo, da je bil Korasa zgolj "lutka v rokah policije in politike".

Sicer pa se je Medved ob tem še odzval na današnje poročanje portala Necenzurirano, da naj bi direktor Slovenskih državnih gozdov (SiDG) Robert Tomazin, sicer iz vrst vladajoče SDS, enemu od kriminalistov nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naročil vpogled v podatke o komunikaciji članice nadzornega sveta Dragice Vrkič Kozlan iz vrst LMŠ s preostalimi člani nadzornega sveta.

Takšno ravnanje po Medvedovih besedah vzbuja dvom v to, ali smo državljani varni, ko gre za komunikacijo z drugimi in vpogled v evidence podatkov. Po njegovem prepričanju potrjuje tudi domneve, da je NPU izgubila svojo samostojnost, kar da ugotavlja tudi preiskovalna komisija.

Na SiDG so sicer za Necenzurirano zavrnili namigovanja, da naj bi bili seznanjeni, da naj bi kriminalisti vpogledali v prenosni telefon in elektronsko pošto članice nadzornega sveta. Na eni izmed sej nadzornega sveta naj bi sicer tekla razprava o nedopustnih pritiskih preko telefonskega klica na Vrkič Kozlanovo, zato je Tomazin izrazil svoje ogorčenje nad takšnimi pritiski in prisotne seznanil, da je z njimi seznanil NPU. Vrkič Kozlanova, ki se sicer na poročanje Necenzurirano še ni odzvala, naj bi takrat tudi povedala, da je sama naznanila sum kaznivega dejanja na lokalno policijsko postajo.