pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medvedke z mladiči vznemirjajo prebivalce Loškega Potoka

Deli na:
Medvedke z mladiči vznemirjajo prebivalce Loškega Potoka

Foto: Arhiv Reporterja

Medvedke z mladiči, ki so jih v zadnjih dneh opazili vaščani obmejnih vasi Stari Kot in Novi Kot v občini Loški Potok, so v bližino hiš prišle zaradi lakote, privabilo pa jih je predvsem zrelo sadje. Kot je za STA pojasnil Miran Bartol iz kočevske območne enote zavoda za gozdove, se na tem območju podobno dogaja vsako leto v tem času.

Medvedke z mladiči naj bi se tako v bližino vasi zatekle zaradi zrelih sliv in jabolk, saj jim v gozdu primanjkuje hrane. Bartol je poudaril, da ne gre za posebnost, saj se podobno dogaja vsako leto, ko medvedom zmanjka hrane v gozdu.

V zavodu za gozdove glede tega spremljajo stanje in svetujejo vaščanom, kako ravnati, ko srečajo medveda. Če se zadeve ne bodo umirile, bodo v izrednih primerih sledili odstreli, za kar pa se po Bartolovih besedah odločijo le redko. Kot je pojasnil, javnost teh dejanj ne odobrava.

Po njegovi oceni so vaščani na tem območju v zadnjih dneh opazili tri ali štiri medvedke z mladiči, podobno stanje pa je tudi na kočevskem delu.

Nazadnje so se medvedi nenehno pojavljali v naselju Primoži v občini Kočevje, kjer so zaradi ogroženosti tamkajšnjih prebivalcev lovci sprva odstrelili enega medvedjega mladiča, nato pa je sledil še odstrel drugega mladiča in medvedke. Prebivalci so nato na istem območju opazili še enega medveda. Po takratnih pojasnili Katje Konečnik iz kočevske območne enote zavoda se letno na območju kočevske enote zaradi medvedov zgodi približno 200 škodnih primerov na objektih ali domačih živalih.