Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mednarodna demokratska zveza (IDU) obsoja uporabo dvojnih meril v slovenskem sodstvu

Deli na:
Mednarodna demokratska zveza (IDU) obsoja uporabo dvojnih meril v slovenskem sodstvu

V posebni izjavi o Sloveniji IDU poudarja, da je neodvisno sodstvo temeljni pogoj za vladavino prava in demokratično družbo in v tej luči z zaskrbljenostjo sprejema poročila o nezadovoljivem stanju v slovenskem sodstvu. IDU obsoja "selective justice" oziroma dvojna merila v slovenskem sodstvu ter poziva oblasti v Sloveniji k učinkoviti lustraciji. IDU obenem odločno podpira Slovensko demokratsko stranko in njene napore za krepitev vladavine prava in za neodvisno sodstvo v Sloveniji.

Izjava IDU o Sloveniji:

Mednarodna demokratska zveza (IDU) se z zaskrbljenostjo seznanja s pripombami Evropske komisije o nezadovoljivem stanju sodnega sistema v Sloveniji in potrebo po nadaljnjih reformah; ponovno potrjuje svoje prepričanje, da je močan in neodvisen sodni sistem bistven element vladavine prava in demokratične družbe; obsoja pristransko pravosodje, ki predstavlja zlorabo vladavine prava; odločno podpira svojo članico, Slovensko demokratsko stranko, in njena stalna prizadevanja za krepitev vladavine prava in neodvisnost sodstva v Sloveniji; poziva oblasti v Sloveniji in drugih post-komunističnih državah, da sprejmejo in izvajajo učinkovito lustracijsko zakonodajo.

Ob robu zasedanja Izvršilnega odbora Mednarodne demokratske zveze (IDU) se je sestal tudi Stalni odbor za zunanje zadeve ter obravnaval poročila o stanju v posameznih regionalnih organizacijah ter posamičnih državah. Na nekatere probleme v Sloveniji, EU in vzhodni Evropi je v svojem poročilu opozorila tudi SDS. Na podlagi razprave je Stalni odbor za zunanje zadeve ocenil, da je stanje ponekod tako zaskrbljujoče, da terja opredelitev in javne izjave Izvršilnega odbora IDU. V ta namen je pripravil predloge izjav za plenarno zasedanje IO IDU o stanju v Venezueli, Ukrajini, Gruziji in Sloveniji, le-ta pa jih je v petek, 11.4.2014 z nekaterimi dopolnitvami sprejel kot uradna stališča te najvplivnejše politične povezave na planetu. IDU obsoja agresijo na Ukrajino ter pričakuje odločne korake NATO pri sodelovanju z državami, ki jih agresija ogroža. Od oblasti v Venezueli IDU terja spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev nasilja proti opoziciji. Gruzijsko vlado IDU opozarja pred uporabo dvojnih meril v sodstvu in poziva k spoštovanju vloge opozicije kot nujnega sestavnega dela demokratične ureditve.

IDU, ki jo vodi nekdanji premier Avstralije John Howard, je mednarodna zveza demokratičnih, konservativnih in krščansko-demokratskih političnih strank s sedežem v Oslu. Ustanovljena je bila leta 1983. Podpisniki ustanovne deklaracije so bili med drugimi tudi Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Franz-Josef Strauss, Jacques Chirac in dr. Alois Mock. Danes združenje šteje preko 80 članic iz več kot 60 držav ter predstavlja edinstveno tovrstno mednarodno organizacijo, v katero so vključene tako zveze sorodnih političnih strank iz vseh kontinentov (iz Evrope je to Evropska ljudska stranka, EPP) kot tudi posamezne najmočnejše stranke. Najbolj izpostavljene ter vidne članice IDU so Republikanska stranka (GOP, ZDA), Liberalna stranka Avstralije, Evropska ljudska stranka, Unija za ljudsko gibanje (UMP, Francija), Krščansko-demokratska unija (CDU, Nemčija), Ljudska stranka Španije (Partido Popular), Moderate party (Švedska), Konservativna stranka (Združeno kraljestvo), Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), FIDESZ (Madžarska), Slovenska demokratska stranka (Slovenija), Saenury Party (Južna Koreja), HOYRE (Norveška), Nacionalna stranka Nove Zelandije, Konservativna stranka Kanade itd. 

Tokratnega večdnevnega zasedanja IDU, ki je potekalo v Madridu, se je udeležilo več kot 80 predstavnikov članic IDU iz vseh celin, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša.