bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mediana: SDS bi dobila skoraj tretjino glasov

Deli na:
Mediana: SDS bi dobila skoraj tretjino glasov

Foto: Primož Lavre

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 31 odstotkov vprašanih volilo SDS, 18 odstotkov pa Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, kaže anketa, ki jo je za TV Slovenija naredila Mediana. Na tretjem in četrtem mestu bi bili s po osmimi glasovi Državljanska lista Gregorja Viranta in SD. Povečuje se podpora NSi.

Na peto mesto bi se s sedmimi odstotki uvrstila NSi, s po petimi odstotki pa bi ji sledili DeSUS in SLS. SNS in TRS bi dobili vsaka po tri odstotke, vse ostale stranke pa bi dobile odstotek ali manj glasov.

Od prejšnjega tedna je podpora najbolj narasla SDS, in sicer za štiri odstotke, medtem ko sta Pozitivna Slovenija Zorana Jankoviča in SD ohranila približno enak rezultat. Povzpela se je tudi NSi, ki bi še pretekli teden dobila 5 odstotkov glasov.
 
65 odstotkov vprašanih bi se volitev zagotovo udeležilo. Dodatnih 14 odstotkov bi se jih verjetno udeležilo, medtem ko se jih zagotovo ali verjetno ne bi udeležilo 17 odstotkov.
 
81,6 odstotka vprašanih je prepričanih, da afere vplivajo na odločitev ljudi o tem, za koga bodo glasovali. Pri tem jih je 36,5 odstotka prepričanih, da Zoranu Jankoviću afere zelo škodujejo, medtem ko jih 48,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri.
 
19,8 odstotka vprašanih meni, da afere Janezu Janši zelo škodujejo, medtem ko jih 52,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri. 53,4 odstotka jih je tudi prepričana, da afere zelo škodujejo Gregorju Virantu, medtem ko jih je 32,6 odstotka prepričanih, da mu škodujejo v manjši meri.
 
Anketa je še pokazala, da Pozitivna Slovenija, SD in Virantova lista največ glasov dobivajo od volivcev SD iz leta 2008, medtem ko slaba petina volivcev Virantove liste prihaja od volivcev SDS iz leta 2008.
 
Telefonska anketa je bila opravljena 25. novembra na vzorcu 474.