Revija Reporter
Slovenija

Med Titom in osamosvojitvijo Slovenije: župan Radencev Roman Leljak ne bo dovolil takega referenduma

Igor Kršinar

28. jun. 2020 20:00 Osveženo: 20:08 / 28. 6. 2020

Deli na:

Župan občine Radenci Roman Leljak meni, da bi referendum, na katerem bi se občani odločali med Titovo cesto in Cesto osamosvojitve Slovenije, nedostojen in neustaven.

Primož Lavre

Občinski svet v Radencih je na pobudo župana Romana Leljaka preimenoval Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. Nasprotniki preimenovanja so zbrali podpise občanov in zahtevajo referendum.

Če bo do njega prišlo, se bodo občani Radencev odločali med Titom in slovensko osamosvojitvijo. Leljak meni, da bi bil referendum nedostojen do žrtev Titovega režima, zato ga ne bo dovolil.

Druge ulice, ki spominjajo na NOB, naj bi ostale, svojo ulico in trg pa naj bi kmalu dobila tudi Radenčana, ki sta najbolj zaslužna za razvoj zdravilišča.

Pišemo tudi o tragični usodi zdravnika Anteja Šarića, po katerem je Leljak najprej želel preimenovati Titovo cesto: komunistična oblast je sodila štiri mesece mrtvemu človeku, ki so ga ustrelili Nemci zaradi sodelovanja s partizani.

Na Titovi cesti v Radencih je bil med vojno za Slovenijo smrtno ranjen civilist, ki se je iz službe vračal domov.

Pogovarjali smo se tudi s prvim podpisnikom pobude za referendum Francem Vukajčem, ki se je zaradi postopka preimenovanja pritožil ustavnemu sodišču. Povedal je, zakaj vztraja na Titovi cesti.

Župan Roman Leljak pa je nam je razkril tudi svoj projekt, na katerega je najbolj ponosen, saj naj bi bil edini tak stanovanjski blok v Sloveniji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 26, 2020

Naslovnica