Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Jože Potrebuješ Njena.si

Družina Potrebuješ skupaj uživa v Grčiji

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Slovenija

Matevž Lenarčič se s Pipistrelovim letalom odpravlja okoli sveta

Deli na:
Matevž Lenarčič se s Pipistrelovim letalom odpravlja okoli sveta

Foto: Bobo

Pilot Matevž Lenarčič se po sedmih letih, odkar je poletel okoli sveta, znova odpravlja na pot. Za izziv, poimenovan GreenLigh WordFlight, je ponovno zbral Pipistrelovo letalo. To mu bo po besedah direktorja Pipistrela Iva Boscarola omogočalo hitrosti do 300 kilometrov na uro, s 350 litri goriva pa bo lahko preletel 4000 kilometrov.

"Pripraviti letalo za tak podvig vedno predstavlja izziv za proizvajalca," je na današnji predstavitvi projekta v Ajdovščini poudaril Boscarol. Letalo za Lenarčiča bo nekaj posebnega, saj ima veliko dodatne opreme, ki pa ne bo bistveno upočasnila in otežila 290 kilogramov težkega virusa SW 914.

"Letalo je edinstveno, izkušnje pri njegovi pripravi pa nam bodo koristile pri mogoči serijski izdelavi v prihodnje," je povedal direktor Pipistrela. Virus SW 914 je najmanjše letalo v svoji kategoriji na svetu in porabi najmanj goriva glede na preleteno razdaljo.

Poleg ekološke učinkovitosti mora letalo ustrezati tudi drugim zahtevam - letenju v visokih in ekstremno nizkih temperaturah ter na ekstremnih višinah.

Lenarčič, ki bo z brniškega letališča na pot okoli sveta poletel 3. januarja, bo na poti proti zahodu šestkrat preletel ekvator, preko 60 držav na sedmih kontinentih, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh na svetu Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in prečkal tri oceane. Na poti bo predvidoma dva do tri mesece, v tem času pa preletel okrog 100.000 kilometrov.

Kot je pojasnil Lenarčič, ne bo le fotografiral površja, pač pa bo na svoji poti opravljal tudi različne raziskave. Za podjetje Aerosol bo opravil meritve črnega ogljika v atmosferi, kar doslej ni opravil še nihče.

Ob predstavitvi tokratnega podviga pa je poudaril, da se sveta skorajda ne da preleteti v celoti legalno, saj obstajajo številne administrativne ovire. Tudi tokrat je namreč porabil veliko časa in denarja za vsa potrebna dovoljenja, celoten projekt pa je ocenjen na okoli dva milijona evrov.

"Matevžev polet okrog sveta bo dokaz resničnih letalskih zmožnosti Pipistrelovih letal," je še dejal Boscarol, Lenarčič pa je ob tem pripomnil, da je izbral to letalo, ker boljših letal od Pipistrelovih ni.

Za varen Lenarčičev polet bo skrbela mreža Pipistrelovih servisov po vsem svetu, nad dogajanjem pa bo budno bdela tudi ekipa konstruktorjev in ostalih v Pipistrelu. O svojih doživetjih bo Lenarčič po opravljenem podvigu napisal tudi knjigo, ki bo tokrat namenjena vsem vodam sveta.