Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

tek Svet24.si

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Tanja Žagar2_osebni arhiv Njena.si

Tanja Žagar: Toliko kot pečem od rojstva sinka, ...

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Martin Česenj: Početje Boruta Pahorja je kretenizem

Deli na:
Martin Česenj: Početje Boruta Pahorja je kretenizem

Foto: Primož Lavre - Martin Česenj

Martin Česenj, legenda avtomobilističnega novinarstva, meni, da je norija z električnimi avtomobili produkt politike in določenih lobijev.

S tehničnega stališča so taki avtomobili še vedno neuspešen in nedorečen projekt, avtomobilska industrija pa bi lahko s fosilnimi gorivi in tehnologijo, s kakršno danes razpolaga, delala tudi okoljske »čudeže«. Kot pronicljiv kronist političnega in gospodarskega dogajanja meni, da Slovenija ni uspešna, ker po osamosvojitvi ni bila izpeljana lustracija. Zaradi stališč o migracijah, o katerih meni, da gre za skrbno načrtovan načrt islamizacije zahodne civilizacije, ga imajo levičarji na družbenih omrežjih za skrajneža. Volitev se vedno udeleži, ima pa mnenje o dveh kandidatih: Ljudmila Novak se mu zdi pokvarjenka, početje Boruta Pahorja pa ne samo populizem, ampak kretenizem.

Danes si nekako izobčen iz družbe, če podvomiš o tezi, da je za podnebne spremembe zaradi izpustov ogljikovega dioksida kriv izključno človek, čeprav tisti redki znanstveniki, ki so še ohranili trezne glave, pravijo, da je človek kriv za manj kot sedem odstotkov teh izpustov. Veliko zlo naj bi bil tudi avtomobili, zato države silijo ljudi, naj kupujejo električne avtomobile. Vi ga najbrž nimate?

Ne, nimam ga. Upam, da mi ga tudi nikoli ne bo treba imeti.

Zakaj ne?

Prvič, soglašam s tezo tistih znanstvenikov, ki pravijo, da je človek kriv za manj kot sedem odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Drugič, mislim, da avtomobili niso primarni krivci za podnebne spremembe, za katere se mi zdi, da sploh niso tako velike, kot bi nekateri radi prikazali. Primer: letos v Sloveniji nismo dosegli niti tistega temperaturnega rekorda, ki so ga imeli leta 1950 v Črnomlju. A takrat ni nihče govoril o kakšni ekološki katastrofi. Tretjič, električni avtomobili so produkt predvsem določenih lobijev. S tehničnega stališča pa so še vedno dokaj neuspešen in nedorečen projekt.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Česenj pojasni, zakaj ga električni avtomobili niso prepričali; izpostavi, da korupcija v avtomobilističnem novinarstvu ni prav ni večja kot na kakšnem drugem novinarskem področju; meni, da so migracije skrbno financirane, organizirane in vnaprej načrtovane z namenom islamizacije Evrope; Ljudmilo Novak označi za pokvarjenko; se vpraša, ali je predsednik države Pahor klovn?