nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marko Filli je v resnici glavna tarča računskega sodišča

Deli na:
Marko Filli je v resnici glavna tarča računskega sodišča

Foto: Bobo

Spomnimo, da sta že poslanki Cveta Zalokar Oražem in Majda Potrata, ob podpori nekdanje ministrice Majde Širca v prejšnjem mandatu klicali računsko sodišče nad takratno vodstvo RTV Antona Guzeja. Napadali so ga, da razprodaja delnice oziroma družinsko srebrnino, vrstili so se očitku o slabi gledanosti in poslovanju nasploh. In ko je računsko sodišče na RTV res prišlo, so vendarle pogledali tudi v poslovanje v času Marka Fillija. Poročilo, ki bi moralo biti znano že lansko jesen, je Filli s svojo četico neštetokrat »korigiral«, a kljub popravkom in tendencioznim pasusom še vedno govori predvsem o nezakonitostih njega in njegovih najtesnejših sodelavcev. In tudi predsednika nadzornega odbora Lenart Šetinc bi rad zdaj to poročilo uporabil kot alibi proti svoji odstavitvi.

V letu 2009 je bil generalni direktor Anton Guzej, s 25. 5. 2010 pa je bil za generalnega direktorja imenovan Marko Filli. Ker je dobil le 14 od 29 glasov programskega sveta in je bilo njegovo imenovanje dejansko zakonito, je računsko sodišče (RS) sprva problematiziralo tudi zakonitost njegovega imenovanja, a se je sedaj očitno umaknilo.

Prav nizkotne pa so po mnenju naših virov Fillijeve trditve v sporočilu za javnost, objavljeno je bilo na portalu MMC,  češ da gre za napake prejšnjega vodstva. Ne le da je bil del prejšnjega vodstva on sam, tudi številne napake, ki jih poudarja RČ, zadevajo ravno njegovo področje delovanje v prejšnjem vodstvu, pa tudi delovanje odgovorne za javna naročila Katarine Novak, ki jo je Filli povzdignil celo za svojo pomočnico z največjimi pristojnostmi. Računsko sodišče je ugotovilo prav na tem segmentu velike nepravilnosti in je podalo tudi za področje javnih naročil negativno mnenje. Poleg slabega dela kot vodja javnih naročil pa Novakova ni izpolnjevala pogojev za delovno mesto pomočnice generalnega direktorja, saj ob imenovanju ni imela ustrezne izobrazbe. To ugotavlja tudi računsko sodišče v svojem poročilu.

Ob tem je treba še dodati, da je Marko Filli v času, ko je bil v Guzejevi ekipi, uporabljal službeni avto tudi za zasebne namene, ne da bi plačeval boniteto. Kot del vodstvene ekipe je Filli že v funkciji pomočnika generalnega direktorja pri plači prejemal tudi nagradni del, ki ga je RS opredelilo kot nezakonito. Nezakonito nagrajevanje je Filliju septembra 2010 odobril tudi sedanji predsednik programskega sveta Jernej Pikalo. Tako je bil nezakonito nagrajevan tudi kot generalni direktor. Ugotovljeno je bilo tudi, da je v mandatu 2006–010 prejemal za dva plačilna razreda previsoko plačo, ki jo bo moral vračati.

Z nastopom mandata generalnega direktorja je Marko Filli imenoval novo ekipo. Njegova pomočnica je postala Katarina Novak, ki je bila v prejšnjem mandatu odgovorna za javna naročila.

Računsko sodišče tudi ugotavlja, da so se v drugi polovici leta 2010 dogajale še nove nepravilnosti na področju plač, čeprav je bilo takratnemu generalnemu direktorju Filliju znano, da je s tem kršena zakonodaja. Gre za previsoko določene plače vodjem služb ob izteku mandata ter za previsoke plače, ki jih je Filli dodelil na novo zaposlenim na RTV Slovenija. Vse to je razvidno iz poročila RS, s čimer je zanikana trditev, zapisana na portalu MMC, da je le odpravljal nepravilnosti preteklega vodstva. Dejstva so ravno nasprotna, nastajale so nove nepravilnosti, celo takšne, ki jih v mandatu Antona Guzeja ni bilo. Naj omenimo le dodatek za dvojezičnost, ki so ga – v nasprotju z določili zakona – v mandatu Marka Fillija začeli prejemati vsi zaposleni v RC v Kopru in Lendavi.

Prav ta negospodarna poteza, darilo njegovi bazi v regionalnem centru v Kopru, da se bo imel po neuspešnem mandatu sploh kam vrniti, ima kaj lahko znake korupcije, prav gotovo pa pomeni kršitev individualne pogodbe, v kateri se je s podpisom zavezal, da bo ravnal kot dober gospodar.

Vendar Filli tega ne počne za svoj, pač pa za javni denar. Nekateri njegovi botri v RC v Kopru so si prav v zadnjih dveh letih zelo opomogli v smislu raznih bonitet in privilegijev (tudi razni dodatki za večopravilnost niso redkost). Kljub varčevanju so dodatke za večopravilnost ali povečan obseg dela izplačevali tudi pravovernim urednikom Odmevov – tudi ko so bili na dopustu, medtem ko je za novinarje zmanjkovalo denarja.

Računsko sodišče ugotavlja tudi nepravilnosti pri izplačevanja honorarjev zunanjim izvajalcem. Kot je razvidno že iz poročila RČ, se je število teh v letu 2010 celo povečalo v primerjavi z letom 2009, čeprav je po Guzejevem odhodu RTV kmalu začela pluti proti rdečim številkam. Tudi to kaže na dejstvo, da so se  razmere v Fillijevem mandatu poslabšale oziroma nezakonitosti še povečale. Seveda je treba poudariti dejstvo, da se je ob povečevanju števila zunanjih honorarnih sodelavcev povečalo tudi število redno zaposlenih.
Računsko sodišče ugotavlja kot nepravilnost tudi oglaševanje na podlagi gledanosti, saj ugotavlja, da gre pri tem za razprodajo oglasnega prostora. Če te trditve držijo, je razprodaja oglasnega prostora veliko bolj prisotna v mandatu Fillija, saj je gledanost programov bistveno slabša, kot je bila v poprejšnjem mandatu, zaradi česar se oglasna sporočila predvajajo večkrat, kot so se v času večje gledanosti in poslušanosti RTV-programov.

Mnogi se sprašujejo, zakaj se Marko Filli sploh oglaša s takimi komentarji k poročilu RS, saj je od vseh vpletenih v najslabšem položaju; edini je odgovoren za nezakonitostih kar v obeh mandatih. Odgovor je bržkone v hlapčevskem odnosu, ki ga goji do predsednika nadzornega sveta Lenarta Šetinca; ta iz bivšega režima proslavljeni partijski funkcionar in strokovnjak za medije je Fillija na sporen način ustoličil in ta ga tudi ves čas usmerja tako glede poslovnih kot tudi kadrovskih odločitev. Med najbolj hlapčevskimi odločitvami je bila zaposlitev Majde Širca, ki je kot ministrica za kulturo povzročila za skoraj 5 milijonov evrov izpada prihodka svojemu novemu delodajalcu.

Da je Filli kot generalni direktor RTV že povsem izgubil kompas in se pripravlja na težke čase, ko funkcije ne bo več, dokazuje tudi njegovo stalno prosjačenje na ministrstvu za kulturo po odobritvi kredita v višini 10 milijonov evrov za nakup kar štirih reportažnih avtomobilov. Ob razmerah na RTV, izgubah, majhni gledanosti in pomanjkanju denarja za vitalne programe, je Fillijevo prizadevanje povsem neracionalno. Poznavalci Fillijevo ihto povezujejo z domnevno visokimi, življenjsko pomembnimi provizijami, ki ob takih poslih stečejo, vendar za te ocene ni oprijemljivih dokazov. Zanimivo, da je velik zagovornik nakupa čim več reportažnih avtomobilov še nekdanji generalni direktor Janez Čadež, ki se je tudi že otepal sumov korupcije. Sedaj menda hodi po RTV in razlaga, da ga bo SLS delegirala v nadzorni svet zavoda.