Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marjan Dikaučič potrjen kot novi minister: 44 glasovi za in 41 proti

Deli na:
Marjan Dikaučič potrjen kot novi minister: 44 glasovi za in 41 proti

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič - Foto: Bobo

Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za novega pravosodnega ministra, ki je že tudi zaprisegel. Po potrditvi je novi minister dejal, da se zaveda podeljene odgovornosti, pa tudi da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

"Zdaj se začne resno delo, še nocoj," je dejal Dikaučič, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič. Primopredaja bo v sredo dopoldne.

Poslance opozicije je zelo zmotilo, da predsednik vlade Janez Janša ni podal dodatne obrazložitve o svojem predlogu za imenovanje Dikaučiča. Obveznosti na mednarodnem področju naj bi se mu zavlekle, po poslovniku pa se seje z zamudo ni več mogel udeležiti.

Več opozicijskih poslancev je razpravo izkoristilo za kritiko izkušenj Dikaučiča. Poslanci SDS in SMC so izpostavljali, da je primeren za vodenje pravosodnega resorja.

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je ocenila, da Dikaučič pozna sistem in težave pravosodja iz prakse, celoviti predstavitvi pa je prepoznal ključne teme, ki odražajo jasne cilje za delovanje ministrstva za pravosodje.

Nasprotno je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović dejal, da "gre za slamnatega moža, za slamnatega kandidata". Pravi minister za pravosodje bo po njegovih besedah premier Janez Janša.

Kritičen je bil tudi Andrej Rajh (SAB). Po njegovih besedah na zaslišanju niso slišali ničesar o njegovih stališčih ali kompetencah, zakaj je primeren za ministra.

Poslanka Levice Nataša Sukić je poudarila, da za ministra "nočemo upogljivca, nočemo kimavca, nočemo davčnega dolžnika in špekulanta s slamnatimi podjetji".

Po oceni poslanca SD Dejana Židana bi bilo idealno, da bi bila na izvolitev kandidata vezana zaupnica, da se parlament ponovno prešteje. "Če bi se danes zgodila sreča za državo, da kandidat ne bi bil izvoljen, bi to lahko vsi razumeli kot prvi korak v pravo smer, da Slovenijo spet usmerimo na pota demokratičnega razvoja," je še dodal Židan.


Poslanec SDS Dejan Kaloh pa je ocenil, je imel Dikaučič v svoji predstavitvi mnenje prav o vsaki stvari, prečesal je čisto vse podsisteme pravosodnega sistema in dal dobre uvide, kaj še misli narediti. "Verjetno pa vas motijo njegova mnenja. To še ne pomeni, da kandidat ni imel svojega mnenja," je ocenil.

Poslanci DeSUS, NSi in SNS se v razpravi niso oglasili.

Novi minister za pravosodje, 39-letni Marjan Dikaučič, je nov obraz na političnem parketu. Prav to je kot prednost izpostavil tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič, češ da zaradi tega ni obremenjen in da ne sodi v nobeno od pravniških ali drugih omrežij. Tudi Dikaučič obljublja svež in neobremenjen pristop k opravljanju funkcije.

V izjavi za medije po imenovanju na položaj se je zahvalil vsem poslankam in poslancem, ki so mu izrazili podporo. Razmere na ministrstvu so po njegovi oceni urejene, ekipa pa dobra, zato jo namerava ohraniti.

V svojem mandatu se bo zavzemal predvsem za zaščito oz. spoštovanje človekovih pravic, nadaljeval bo s pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Izpostavil je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič ponovno zavrnil. "Žalosti me, da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno opravljati svoje delo," je dejal.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da je Dikaučič v DZ prejel podporo. "Verjamem, da bo izpolnil vse zaveze, ki smo jih podpisali ob vstopu v to vlado v koalicijski pogodbi, in da bo razrešil tudi vsa vprašanja, ki so se vmes na tem področju nabrala," je pojasnil. Dikaučič ima po njegovih besedah polno zaupanje stranke in koalicije.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je glede očitkov Dikaučiču v izjavi ugotavljal, da je kdor koli, ki se javno izpostavi in kandidira za funkcijo, na udaru presoje. "Vedno se najde neke dokumente in insinuacije, vendar je treba to dokazati. Mislim, da bo imela opozicija možnost, da ga interpelira in mu te stvari dokaže. Do takrat pa zaupamo izboru SMC in nimamo pomislekov," je po povedal Krivec.

Opozicijska LMŠ je sicer tik pred glasovanjem predlagala prekinitev seje DZ in njeno nadaljevanje v sredo, da bi imeli čas, da razčistijo nekatere informacije o Dikaučiču, prav tako so želeli, da se do nekaterih očitkov opredeli premier Janez Janša. A jih je predsednik DZ Igor Zorčič zavrnil, saj je ocenil, da prekinitev ne bi vplivala na izid glasovanja.