zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski vzgojiteljici 13 mesecev zaradi trpinčenja deklice

Deli na:
Mariborski vzgojiteljici 13 mesecev zaradi trpinčenja deklice

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanja pomočnica vzgojiteljice Marjeta Veselič je bila na delno ponovljenem sojenju, ki je potekalo na mariborskem sodišču, obsojena na enotno kazen 13 mesecev zapora zaradi surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe, danes poročajo mediji. Veseličeva je prepričana, da je delo opravljala profesionalno.

Sodnica Andreja Lukeš je Veseličevo obsodila na pol leta zapora in ji zaradi preteklih grehov izrekla enotno kazen 13 mesecev zapora. Pri odmeri kazni je povsem upoštevala predlog mariborskega okrožnega državnega tožilstva. Dejala je, da bi bila kazen, ki sicer še ni pravnomočna, glede na nove ugotovitve lahko tudi višja. Deklica, nad katero se je 49-letna pomočnica vzgojiteljice v mariborskem vrtcu dvakrat znesla, ima namreč še vedno težave.

Veseličeva, ki je trenutno brez službe, se je branila: "Svoje delo sem opravljala profesionalno. Če bi se imela možnost vrniti v vrtec, bi ga opravljala enako. Po smrti partnerja mi je bila služba vse. Verjemite." Dejala je tudi, da gre za konstrukt nekdanjih sodelavk, kar pa je sodnica zavrnila kot neuspel poskus obrambe.

Starša sta za dogajanje v vrtcu izvedela šele nekaj mesecev kasneje, ko so ju poklicali ravnateljica in kriminalisti. Psiholog Rok Holnthaner, pri kateremu deklica obiskuje terapije, je povedal, da travma lahko ostane, tudi če se je otrok ne zaveda več. Izvedenka psihologinja Jožica Barborič je pojasnila, da se lahko travma, če ni terapevtsko obdelana, podaljša v odraslo dobo. Gre namreč za zelo dolgotrajen spomin. Sprožilec je lahko na primer neko čustvo. Barboričeva je sicer dejala, da obstaja večja verjetnost, da bo dogodek predelala, saj obiskuje terapevta.

Veseličeva je bila lani januarja zaradi maltretiranja še ene deklice že obsojena na zaporno kazen, vendar je kasneje višje sodišče zaradi slabe obrazložitve sodbo delno razveljavilo, so še poročali mediji.