zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborska občina večjega števila prebežnikov ne pričakuje, a se pripravlja tudi na to možnost

Deli na:
Mariborska občina večjega števila prebežnikov ne pričakuje, a se pripravlja tudi na to možnost

Foto: Bobo

Čeprav se število prebežnikov ni povečalo, v Mariboru Mestna občina Maribor, druge institucije in humanitarna društva že preverjajo svoje zmogljivosti za morebiten sprejem prebežnikov. V ta namen so včeraj oblikovali delovno skupino pod koordinacijo podžupana Zdravka Luketiča, ki bo operativno preverila kapacitete, so sporočili z mariborske občine.

Župan Andrej Fištravec je danes za STA povedal, da je delovna skupina že preverila zmogljivosti, s katerimi razpolagajo na občini, a je pri tem poudaril, da gre za akcijo, ki jo pelje država, sami pa nimajo niti pristojnosti niti zakonskih možnosti, da bi financirali tovrstne akcije.

Fištravec je še pojasnil, da na občini želijo, da bi bila tovrstna operacija nadzirana. Gre namreč za prebežnike, ki želijo potovati naprej, zato jim je potrebno v tej luči ponuditi humanitarno pomoč. Občina želi tako nekje na obrobju mesta oblikovati zbirno mesto, kjer bi bilo mogoče poskrbeti za osnovne higienske in prehranske potrebe prebežnikov, popisati ljudi ter poskrbeti za vse ostalo. Po njegovih besedah v tem trenutku razpolagajo z zmogljivostmi za okoli 500 do 700 ljudi. Lokacija zbirnega mesta za zdaj še ni znana.

Predstavniki mariborske občine so se danes tudi odzvali povabilu ministrstva za notranje zadeve na srečanje z lokalnimi skupnostmi glede morebitnega prihoda večjega števila prebežnikov. Delovno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi aktualnih razmer in seznanitvi udeležencev z že izvedenimi aktivnostmi ter dogovoru o načinu nadaljnjega sodelovanja, so sporočili z mestne občine.

Kot je po srečanju povedal Luketič, katerega besede povzema sporočilo, bodo ob morebitnem prihodu prebežnikov za njih poskrbeli v občinah v bližini njihovega vstopa, po ocenah države pa bodo te zmogljivosti zadostovale. Zgolj v primeru, da bi prišlo do res povečanega števila prihoda prebežnikov, bodo vključili tudi druge občine, med katerimi bi lahko bila tudi mariborska, je povedal.