Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maribor se je razglasil za območje brez okužbe s covidom-19

Deli na:
Maribor se je razglasil za območje brez okužbe s covidom-19

Foto: Bobo

Ker je minilo 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z novim koronavirusom, je župan Saša Arsenovič sporočil, da je Maribor od danes uradno območje brez okužbe s tem virusom. Zadnjo okužbo so v tem mestu zabeležili 30. aprila.

Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe, izpostavljajo na mariborski občini.
Župan Arsenovič se je v današnjem nagovoru, ki ga je objavil na družbenem omrežju Facebook, zahvalil vsem meščankam in meščanom, da so upoštevali zaščitne ukrepe, ter vsem službam, ki so sodelovale v soočanju z novim koronavirusom. "14. marca smo bili prvi, ki smo zapirali in odločno začeli z zaustavljanjem širjenja covida. Danes, dva meseca in pol potem, lahko z veseljem in ponosom razglasim Maribor za covid prosto cono," je dejal.

Skupno so v Mariboru zabeležili 28 okužb z novim koornavirusom, kar je za tako veliko mesto velik uspeh, meni župan. "S svojim zgledom smo bili dober primer ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je prepričan. "To mi daje upanje, da bomo skupaj uspeli tako složno narediti tudi ne le ekonomski preboj, ampak tudi razvoj našega čudovitega mesta," je dodal.

Izpostavil je, da tako v mariborskem zdravstvenem domu kot kliničnem centru ni bilo nobenega primera neposrednega prenosa okužbe z novim koronavirusom z bolnika na zaposlene. "Še enkrat se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali," je dejal.



Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so zabeležili 5. marca pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Na mariborsko vstopno točko za bolnike s sumom na koronavirusno bolezen je prišel takoj, ko so jo odprli.

UKC Maribor je bila sicer ena prvih ustanov v Sloveniji, ki je ob pojavu novega koronavirusa v sosednjih državah začela uveljavljati omejitve gibanja in delovanja. Arsenovič pa je odredil zaprtje vseh lokalov v občini, še preden je bilo to uveljavljeno na državni ravni.

V UKC Maribor imajo trenutno le še enega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih imeli na vrhuncu epidemije konec marca hospitaliziranih 34. Uspešno so oskrbeli skupno 94 bolnikov s covidom-19 in jih prepustili v domačo oskrbo, smrtnih žrtev pa so zabeležili 12.