nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maribor brez denarja, Fištravec pa bo širil svoj kabinet

Deli na:
Maribor brez denarja, Fištravec pa bo širil svoj kabinet

Foto: Bobo

Mariborski župan Andrej Fištravec kljub preteklim slabim izkušnjam veča število delovnih mest v njegovem kabinetu, ki so vezana na osebno zaupanje župana. S tem se bo županov kabinet povečal za tri zaposlene, a to po trditvah Fištravca ne pomeni večjih finančnih stroškov, saj bodo posledično zmanjšali število podjemnih pogodb.

Navedena sprememba, ki jo je na včerajšnji seji podprla tudi večina mestnih svetnikov, bo po navedbah vodstva občine pripomogla k smotrnejšemu načinu dela v kabinetu župana, zaradi drugih sprememb pa bo tudi ostalo enako skupno število vseh zaposlenih na občini. Namesto petih je tako v županovem kabinetu predvidenih osem delovnih mest.

"Znotraj kabineta ostajamo znotraj istih finančnih parametrov. Torej ne večamo denarja ampak spreminjamo strukturo zaposlenih," je pojasnil župan. Želi si predvsem boljšega sodelovanja z mestno upravo in vodenja projektov.

Opozicijski mestni svetniki so ob tem spomnili na preteklo neposrečeno kadrovanje Fištravca in dejstvo, da bi se kadrovske spremembe morale sprejemati skupaj z občinskim proračunom. Številni so menili, da se v trenutnem kritičnem finančnem stanju občine ni spodobno pogovarjati o novih zaposlitvah. "Zagotovo mora imeti župan ob sebi ljudi, s katerimi lahko dobro dela. A vseeno bi se moral župan najprej opreti na že zaposlene v strokovnih službah," je dejala predstavnica SD Mateja Dover Emeršič.

Nekateri mestni svetniki so od župana in njegove ekipe tudi zahtevali boljše komuniciranje z javnostjo kot v zadnjih treh tednih. Močno jih je zanimalo stanje mestnih financ. Predstavniki Županove liste prejšnjega župana Franca Kanglerja so vprašali, za kaj so bili potrošeni letošnji krediti in koliko so se v tem letu povečali stroški mestne uprave, predvsem zaradi potovanj v tujino in številnih svetovalcev. Fištravec je v večini primerov obljubil pisni odgovor, glede kreditov pa je poudaril, da je ta denar strogo namenski in se bo porabil za načrtovane projekte.

Andrej Špenga iz Stranke Mira Cerarja je izpostavil, da podatki ministrstva za javno upravo kažejo drugačno finančno sliko občine, kot jo slika Fištravčeva ekipa. Po njegovih besedah občina ni pretirano zadolžena, je pa nadpovprečno investirala in zaposlovala. Špenga je še povedal, da si vodstvo občine ne vzame časa za srečanje s predstavniki države, niti s premierjem Mirom Cerarjem, in je eno redkih, ki je v letošnjem letu izplačalo sredstva za povečan obseg dela.

"Stanje v Mariboru ni rožnato, vendar tega ne moremo reševati na plečih Mariborčanov in Mariborčank," je dejal Špenga in poudaril, da je občina zakonsko obvezana izvajati socialne programe. "Finančno stanje ni katastrofalno in je rešljivo," je prepričan.

Na občini po besedah Fištravca pričakujejo srečanje s Cerarjem v januarju. "Zdaj definiramo področja, ki so za nas pomembna in o katerih se želimo s predsednikom in njegovo ekipo pogovarjati," je pojasnil. Izpostavil je, da je vlada v istem času, ko je mariborska občina razgalila svoje težave pri sestavljanju proračuna, umaknila predlog o varčevanju pri občinah. "To, kar smo v Mariboru povedali, vedo drugod, a tega ne povedo na glas. Razkorak med zakonskimi obvezami in denarjem, ki ga država za to namenja, se namreč ne pojavlja samo v Mariboru," je dejal.

Mestni svetniki so se na včerajšnji seji tudi seznanili s pričetkom delovanja delovne skupine za urejanje celostne problematike na mariborskem Pohorju, ki bo do konca januarja pripravila akcijski načrt celovite ureditve upravljanja žičniške infrastrukture. Mestni svet je tudi podal soglasje k ceniku Pohorske vzpenjače ter k spremenjenemu odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja, kjer je bil prej načrtovan kulturni center Mak