Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Manj kot polovica Slovencev zadovoljnih z delom svojega župana

Deli na:
Manj kot polovica Slovencev zadovoljnih z delom svojega župana

Foto: Bobo

Manj kot polovica Slovencev je zadovoljnih z delom svojega župana v iztekajočem se mandatu, kažejo podatki raziskave, ki jo je izvedel Interstat. Direktor družbe Marko Divjak je dejal, da si občani najbolj želijo izboljšav pri ustvarjanju boljših pogojev za rast malega gospodarstva, boljše prostorsko načrtovanje in ureditev prometne infrastrukture.

Nekaj manj kot 46 odstotkov anketiranih je navedlo, da so z delom svojega župana v preteklem mandatu zadovoljni ali zelo zadovoljni, četrtina je delno zadovoljnih, skoraj 30 odstotkov pa nezadovoljnih ali zelo nezadovoljnih (28 odstotkov).

Zadovoljstvo z delom občinske uprave je še nekoliko slabše, pravi Divjak. Zadovoljnih oziroma zelo zadovoljnih je le tretjina, podoben je delež delno zadovoljnih (skoraj 33 odstotkov) ter nezadovoljnih ali zelo nezadovoljnih (dobrih 33 odstotkov). Dodatna analiza glede na tip občine pokaže, da so prebivalci nemestnih občin s svojim županom in občinsko upravo v povprečju bolj zadovoljni.

Nekaj več kot 34 odstotkov vprašanih pričakuje, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah v njihovi občini prišlo do spremembe na županskem položaju. Primerjava glede na zadovoljstvo z delom župana pokaže, da je med zadovoljnimi nadpovprečen odstotek takih, ki pričakujejo, da bo njihov župan dobil še en mandat, medtem ko je med nezadovoljnimi več takih, ki pričakujejo zamenjavo na županskem položaju.


Raziskava je po besedah direktorja družbe tudi pokazala, da so prebivalci slovenskih občin nadpovprečno zadovoljni s pogoji za delo osnovnih šol in vrtcev, z urejenostjo vodne oskrbe, z zbiranjem in odvozom komunalnih odpadkov, z javno razsvetljavo ter s pogoji za opravljanje športnih ter kulturnih dejavnosti. Vsa ta področja so na petstopenjski lestvici dosegla oceno okoli 3,5.

Področja, kjer so izmerili najnižje zadovoljstvo prebivalcev, pa so prostorsko urejanje in umeščanje objektov v prostor, gradnja in vzdrževanje občinskih cest ter ustvarjanje pogojev za rast malega gospodarstva v občini. Ta področja pa so dosegla oceno med 2 in 3.

Med tistimi, ki so v trenutnem mandatu imeli kakšen opravek s kom iz občinske uprave, so izmerili tudi zadovoljstvo z različnimi vidiki sodelovanja z občinsko upravo. Občani so najbolj zadovoljni s prijaznostjo in ustrežljivostjo zaposlenih, najmanj pa s strokovnostjo in zanesljivostjo zaposlenih ter s hitrostjo reševanja zadev.

Interstat je spletno raziskavo na vzorcu 494 anketirancev izvedel med 18. in 25. avgustom.