Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Mahnič: Hrvati bodo na ladje obalne straže namestili specialce

Deli na:
Mahnič: Hrvati bodo na ladje obalne straže namestili specialce

Foto: MUP - Fotografija je simbolična.

Po informacijah Žana Mahniča naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže s pripadniki specialnih enot hrvaške vojske.

Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič (SDS) je danes dejal, da poziv premierja Mira Cerarja k umiku sklica seje odbora, na kateri bi govorili o pripravljenosti vojske ob implementaciji arbitražne sodbe, sprejema z razočaranjem. Cerar želi po njegovem mnenju s pozivom preusmeriti pozornost z interpelacije ministrice Milojke Kolar Celarc.

Mahnič je danes v izjavi očital Cerarju, da je potreboval en teden, da je pozval k preklicu seje odbora, ki je sklicana za četrtek. Meni, da je razlog za sredo napovedana interpelacija Kolar Celarčeve, kar "predsednika vlade očitno skrbi, ker ne drži več skupaj koalicije, ker nima urejenih stvari".

Nadaljeval je, da Cerar ne nadzoruje "niti lastnih uslužbencev v kabinetu predsednika vlade, kajti od tam curljajo informacije, ki so prišle tudi do mene in te informacije so bile povod za sklic seje odbora".


Po Mahničevih informacijah naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih pa so v resnici pripadniki specialnih enot hrvaške vojske. Cerar naj bi po Mahničevih besedah vedel, da Hrvaška ne bo dopustila implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu in da bo mejo tam branila z vsemi sredstvi.

Mahnič namerava na zaprti seji parlamentarnega odbora za obrambo vprašati vlado, kakšni so scenariji, če pride do konflikta, in ali bo pri implementaciji sodelovala tudi vojska. Po njegovem mnenju mora odbor vedeti, kakšne načrte ima vlada z vojsko.

Poslanec SDS je še pozval predsednika DZ Milana Brgleza, "da zaščiti državni zbor pred aroganco izvršne veje oblasti, ki želi izvajati pritiske na avtonomno, zakonodajno vejo oblasti". Cerarja pa je pozval, naj "namesto, da želi uveljavljati in izvrševati svojo voljo nad mano, nad odborom za obrambo, nad poslanci, raje izvršuje in uveljavlja voljo" Slovenije v Piranskem zalivu.

Četrtkova seja odbora je sporna za Cerarja, ki je Mahniča v ponedeljek pozval k umiku njenega sklica, saj je po njegovih besedah implementacijo arbitražne razsodbe treba zagotoviti po politični poti. Tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je danes ocenil, da je seja nepotrebna, ker slovenska vojska nima vloge pri implementaciji arbitražnega sodišča.

Loading...