Revija Reporter
Slovenija

M. Lahovnik: Šarec ne želi biti lutka stricev iz ozadja, ampak lider na levici

Matej Lahovnik

2. apr. 2019 6:00 Osveženo: 16:24 / 02. 4. 2019

Deli na:

M. Lahovnik: Bolj kot nastop premierja v parlamentu me preseneča kadrovsko šibka lista kandidatov LMŠ za evroposlance

Bobo in Primož Lavre

Šarec je bil v svojem nastopu v slovenskem parlamentu avtentičen in neposreden, uporabil pa je tudi všečne in ljudem razumljive prispodobe, zato si je s tem nastopom prej povečal kot zmanjšal priljubljenost med volivci, meni ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Odpoved nastopa premierja so poskušali kandidati za evroposlance spretno izkoristiti v svoj prid, odgovor premierja v parlamentu je bil temu primeren. Večina ljudi se zaveda, da odpoved nastopa v Evropskem parlamentu pred peščico odhajajočih evropskih poslancev res ne more biti kakšna posebna izgubljena priložnost, ker ima premier doma odprta precej bolj žgoča  vprašanja, kot je na primer zdravstvo. 

Bolj kot nastop premierja v parlamentu me preseneča kadrovsko šibka lista kandidatov LMŠ za evroposlance. Glede na rating premierja Šarca in njegove stranke bi lahko na listo pritegnili precej bolj znana in ugledna imena, kot so jih. Z močnimi kandidati bi lahko povsem povozili druge  stranke na levici. Šibka lista LMŠ pa ponuja priložnost levim strankam, da na račun premalo prepoznavnih kandidatov LMŠ pridobijo kakšnega dodatnega poslanca.

Za LMŠ je še dodatno neugodno, ker bo na evropskih volitvah volilna udeležba le okrog 25 odstotkov, tako da bodo stranke z boljšo infrastrukturo in z bolj zvesto volilno bazo v prednosti. Volilno telo se bo najverjetneje razdelilo in bosta tako desnica kot tudi levica dosegli po širi poslance: na desni tri SDS in enega NSi, na levi pa najverjetneje LMŠ dva, po eno mesto še SD ter Šoltes z Desusom ali Levica.

Pričakujem, da bo v prihodnjih mesecih več trenj na levi, ker nekatere strice iz ozadja skrbi, da bi se jim Šarec iztrgal izpod nadzora, medtem ko ima sam očitno ambicije, da to tudi stori.

Stranke na levi so ob šibki listi kandidatov LMŠ za evroposlance začutile priložnost, zato so tudi na levem polu v zadnjem času ostrejši odzivi na ravnanja premierja. Poleg tega je Šarec z zadnjim nastopom v parlamentu pokazal, da ne želi biti le nekakšna lutka v rokah stricev iz ozadja, ampak se želi dolgoročno vzpostaviti kot lider na levici. Zato pričakujem, da bo v prihodnjih mesecih več trenj na levi, ker nekatere strice iz ozadja skrbi, da bi se jim Šarec iztrgal izpod nadzora, medtem ko ima sam očitno ambicije, da to tudi stori.

Na stabilnost vlade to ne bo vplivalo. Šarec ve, da si nobena izmed vladnih strank ne upa na predčasne volitve, zato jih lahko disciplinira, tako kot se mu zdi potrebno, in SMC je že temu primerno lepo narezal kot kakšno domačo salamo. Je pa bilo iz njegovega odgovora poslanki Novakovi očitno, da mu je žal, da NSI ni v vladi, ker jo je spomnil na izgubljeno priložnost, ki so jo imeli. NSI je namreč imela prav za zdravstvo dobre programske rešitve, ki pa so resnici na ljubo povsem nekompatibilne s pogledi in pričakovanji SD in Levice.