Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lovšetova varščina že vplačana, neuradno gre za milijon evrov

Deli na:
Lovšetova varščina že vplačana, neuradno gre za milijon evrov

Foto: Primož Lavre

Varščina za nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Tomaža Lovšeta je bila, kot so za STA potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču, že vplačana, vendar pa pogoji za izdajo sklepa o odpravi pripora še niso izpolnjeni. Sklep bo namreč pravnomočen, ko bo sodišče prejelo izjavo tožilca Jožeta Kozine, da se odpoveduje pritožbi.

Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjemu nosilcu franšize Diners za Slovenijo proti plačilu varščine odpravila pripor, Lovše pa naj bi po poročanju medijev ponudil rekordno varščino v višini milijona evrov.

Lovše je v priporu od začetka avgusta, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.

Pripor mu je bil odrejen zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem (in premoženjem) v tujini, s tem, da se je občasno nahajal na Floridi, njegova žena ima tuji vizum, otroci tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.


Zaradi odrejenega pripora pa se je Lovše med drugim pritožil tudi na ustavno sodišče, saj po njegovem mnenju utemeljenega suma očitanega kaznivega dejanja ne izkazujejo niti domnevne nepravilnosti pri poslovanju družbe Diners, kot jih je ugotovila Banka Slovenije, niti očitek, da mu je Diners Club Slovenija omogočal nemoteno uporabo plačilnih kartic.

Kozina je v četrtek za spletni portal Siol.net poudaril, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda deloma odpravljena že v predkazenskem postopku oziroma v preiskavi, saj je Lovše sklenil sporazum z Dinersom International.

Odločitev preiskovalne sodnice je ocenil kot pravno korektno in ekonomično. Kozina, ki se v osmih dneh lahko pritoži na odločitev preiskovalne sodnice, je v četrtek ocenil, da se ne bo.

"Po meni znanih podatkih tako visoke varščine ni še nihče ponudil, obseg varščine pa je zagotovilo, da obstaja majhen riziko, da bo Lovše nabrusil pete in pobegnil," je dodal.