pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Grozde - prvi slovenski blaženi mučenec

Deli na:

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, je na mašni slovesnosti evharističnega kongresa v Celju slovesno razglasil Lojzeta Grozdeta za prvega slovenskega blaženega mučenca. Množica okoli 25.000 vernikov je razglasitev pozdravila z močnim aplavzom. God Grozdeta se bo obhajal vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva.

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, je na mašni slovesnosti evharističnega kongresa v Celju slovesno razglasil Lojzeta Grozdeta za prvega slovenskega blaženega mučenca. Množica okoli 25.000 vernikov je razglasitev pozdravila z močnim aplavzom. God Grozdeta se bo obhajal vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva.

Po razglasitvi Lojzeta Grozdeta za blaženega so odkrili tudi njegovo podobo, sledi pa procesija s prinašanjem njegovih relikvij. Medtem množica vernikov poje pesem, napisano Grozdetu v čast.

Dokument o priznanju Grozdetovega mučeništva je marca podpisal papež Benedikt XVI. Grozde se je rodil 27. maja 1923 v župniji Tržišče pri Mokronogu na Dolenjskem. Bil je član Katoliške akcije, januarja 1943 pa se je kot takratni dijak zadnjega letnika gimnazije z vlakom vračal domov iz Ljubljane. Med potjo ga je prijela partizanska straža, ki je pri njem našla latinsko mašno knjižico. Za Grozdetom se je tako izgubila sled, pozneje pa so njegovo truplo s sledovi mučenja v gozdu našli šolarji. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo se je pričel leta 1992.

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, je v pridigi izrazil veselje, da je lahko za blaženega razglasil Grozdeta.

Izpostavil je pomen evharistične skrivnosti, ki je, kot pravi, Božji dar za življenje sveta: "Še več, v evharistiji Bog sam postane dar, ki na nek način postane gost svojih otrok, njihova jed in sestavni del njihovega bitja".

Po kardinalovih besedah nam bo pozorno branje zgodovine Cerkve na Slovenskem, "zlasti nasilnih preganjanj, ki jih je utrpela v preteklem stoletju - pomislimo na čase tuje okupacije, državljanske vojne in brezbožnega režima - razkrilo, da je bila Božjemu ljudstvu evharistija glavni vir opore, moči in tolažbe".


Bertone je prepričan, da iz maše tudi Cerkev, "ki roma v Sloveniji, črpa navdih in moč za svoje dejavno pričevanje za vero v sodobnem razkristjanjenem svetu".

Vernike je papeški državni tajnik Svetega sedeža spodbudil, naj obnovijo svojo zavzetost in naj vsak kristjan znova odkrije lepoto nedeljske evharistije. Po njegovih besedah namreč kristjane to, kar doživljajo in obhajajo pri maši, napolnjuje s takšnim veseljem in hvaležnostjo, da tega ne morejo ohranjati samo zase. "Prizadevajte si torej, da boste v okolju, v katerem živite, oznanjali in pričevali za krščansko vero," je dejal.

Ob tem je izpostavil zavzemanje vernikov za družino in krščanske vrednote, ki so z njo povezane. Vsakdo izmed nas je namreč po kardinalovih besedah "poklican, da se v poslanstvo Cerkve dejavno vključuje ne samo zato, da bi utrdil svojo vero, ampak tudi zato, da bi jo lahko posredoval drugim, ki je še ne poznajo".

"Naj Bog blagoslovi Slovenijo in vsem vam podeli svoj mir," je Bertone sklenil svoj nagovor.

Papež Benedikt XVI je po opoldanski molitvi omenil blaženega Grozdeta in Slovenski evharistični kongres. Povedal je, da je Grozde še posebej častil evharistijo, ki je hranila njegovo neomajno vero, sposobnost žrtvovanja za odrešenje duš in njegov apostolat v Katoliški akciji, da bi druge mlade pripeljal h Kristusu.

V Celju se nadaljuje osrednji dogodek kongresa, mašna slovesnost, ki se bo zaključila s procesijo Najsvetejšega in s tem tudi sklenila današnji kongres.