Revija Reporter
Slovenija

Anže Logar do konca leta z novo stranko, do tedaj pa bo nepovezani poslanec

STA

10. okt. 2024 14:35 Osveženo: 14:46 / 10. 10. 2024

Deli na:

Anže Logar

Bobo

Poslanec Anže Logar je danes vendarle tudi sam potrdil, da se je odločil za politično pot izven SDS. Napoveduje stranko politične širine, a na to pot ne stopa sam. "Nastajali bomo postopoma, od spodaj navzgor, vsem na očeh," sporoča in vabi k sodelovanju. Do konca leta bo tako ustanovil stranko, do tedaj pa bo v DZ deloval kot nepovezan poslanec.

"V zadnjih mesecih se je zdelo, kot da nisem počel ničesar. Res je, pred kamerami me ni bilo veliko. A nisem počival," je v današnjih objavah na družbenih omrežjih svoj zapis začel Logar.

Kot je pojasnil, je zadnja leta delal na sodelovanju od znotraj in od zunaj, a z omejenimi uspehi. "Potrebujemo več. Klik v glavi," je dodal.

Zato je v sredo po 25 letih članstva izstopil iz SDS. "Z leti so prišle izkušnje, v času po novembru 2022 pa tudi spoznanje, da brez naslednjega koraka ne bo napredka. Da je ponavljanje vedno istega pač obsojeno na neuspeh. (...)," je dodal.

V današnji izjavi v DZ pa je tako poudaril še, da slovenski prostor potrebuje politični tretji steber, "območje širšega sodelovanja".

"Ena vrata so se torej zaprla. Čas je, da se odprejo druga. A skozi ta ne grem sam," je sicer že zjutraj zapisal na družbenih omrežjih. Kdo ga bo na tej poti spremljal, ni navedel, sta pa v videu, ki ga je objavil, ob njem tudi nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan in nekdanji šolski minister iz vrst SD Jernej Pikalo. Oba z Logarjem sodelujeta tudi v Platformi sodelovanja.

Slednja bo še naprej delovala kot društvo, "mislišče oz. podium", nova stranka, ki bo nastala do konca leta, pa bo aktivna na političnem parketu. Logar sicer k sodelovanju vabi vse, ki so že v predsedniški kampanji glasovali za in so "naveličani zamujenih priložnosti kot posledice političnega boja vseh proti vsem".

V prihodnjih mesecih bo tako vse svoje napore usmerjal v ustanavljanje nove stranke, še pred naslednjo redno sejo DZ pa bo izstopil iz poslanske skupine SDS in deloval kot nepovezan poslanec. Lastne poslanske skupine za zdaj ne bo ustanavljal, imela jo bo nova stranka, je napovedal. O tem, ali bo nova stranka torej imela vsaj tri poslance, najmanj toliko jih namreč lahko ustanovi novo poslansko skupino, je Logar dejal, da je to "stvar tistih, ki se odločajo, po kateri poti bodo šli". "Jaz sem včeraj mojo pot jasno nakazal, danes sem tudi jasno povedal, kaj s tem mislim," je dejal.

Poslanskega mandata tako ne namerava vrniti, k čemur ga je sicer pozval predsednik SDS Janez Janša. "Izvoljen sem bil na volitvah, volivci so tisti, ki podelijo mandat," je dejal in spomnil, da je tudi vrhovno sodišče že razsodilo, da kakršnakoli pogodbena razmerja niso do stranke, ampak do volivcev. Na ugibanja, ali bo nova stranka le satelit SDS, pa je dejal, da odgovor Janše na njegov izstop iz SDS kaže na to, da bi bila "stvar težko dogovorjena".

O tem, kakšna bo politična opredelitev stranke in koga bo nagovarjala, se Logar tudi danes ni povsem izjasnil. "Zase sem že večkrat jasno povedal, da sem desnosredinski politik, po mentaliteti podpornik Evropske ljudske stranke. Nimam nobene težave sodelovati s posamezniki ali skupinami na tej ali oni strani, dokler ne pride do skrajnosti," je pojasnil. Kot je dodal, pa gre vsaka stranka, še posebej tista, ki se ustanavlja, na volitve zato, da zmaga.

S Platformo sodelovanja so sicer po njegovih besedah nakazali novo pot za izboljšanje odnosov in družbene klime. "Da postavimo uspešno gospodarstvo v jedro zmagovite Slovenije, mlade ohranimo doma, zagotovimo varno prihodnost in povrnemo zaupanje državljanov v institucije," je v današnjih zapisih nakazal programske usmeritve nove politične poti.

"Da ne bo pomote - to, kar bomo skupaj ustvarili, ne bo politična sredina brez identitete. To bo politična širina. S paleto vonjav in okusov. A takšnih, ki se med seboj ne 'nevtralizirajo'. To je pot, ki jo izberejo Demokrati," je končal Logar. V izjavi je sicer pojasnil, da to ne pomeni nujno, da se bo nova stranka imenovala Demokrati.