Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar: Slovenija in Taipei nameravata vzajemno odpreti gospodarsko-kulturni predstavništvi

Deli na:
Logar: Slovenija in Taipei nameravata  vzajemno odpreti gospodarsko-kulturni predstavništvi

Minister za zunanje zadeve Anže Logar - Foto: Profimedia

Zunanji minister Anže Logar je danes člane odbora DZ za zunanjo politiko seznanil z namero, da Slovenija in Taipei vzajemno odpreta gospodarsko-kulturni predstavništvi, sta po seji odbora povedala predsednica OZP Monika Gregorčič in poslanec SD Matjaž Nemec. Glede Hrvaške je OZP ministrstvo pozval k nadaljnji implementaciji arbitražne razsodbe.

Po besedah predsednice OZP iz vrst stranke Konkretno je minister poslance seznanil z namero, da bo v Taipeiju ustanovljeno slovensko gospodarsko-kulturno predstavništvo in tudi recipročno predstavništvo Taipeija v Sloveniji. Poimenovano naj bi bilo Taipei, je poudarila.

Nemec je dejal, da je bil dosežen konsenz o imenovanju kulturno-gospodarsko predstavniške pisarne Taipeija v Sloveniji, ki bo to storila v Taipeiju, je povedal.

Obenem so poslanci soglasno potrdili sklepe, da Slovenija ostaja zavezana politiki ene Kitajske, je pojasnila Gregorčičeva.

Da slovenska politika ostaja zavezana temu načelu, je poudaril tudi poslanec SD. "To sporočilo je nedvoumno, prihaja od vseh političnih akterjev in pristojnega odbora državnega zbora," je dejal. Po njegovem mnenju je predsednik vlade Janez Janša v tem primeru osamljen v svojih potezah in odnosu do Kitajske in do samega Taipeija.


Janša je nedavno v pogovoru za indijsko nacionalno televizijo govoril o "vzajemnem odpiranju predstavništev" med Slovenijo in Tajvanom, kar je močno razburilo Peking.

Člani OZP so se danes posvetili tudi obravnavi domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v Piranskem zalivu. Odbor je soglasno potrdil sklepe, ki ministrstvu za zunanje zadeve nalagajo, da še naprej ravna v smeri implementacije arbitražne razsodbe.

Nemec je glede tega poudaril, da ostaja odprto vprašanje, ali bi morebitni sporazum o ribištvu kakorkoli vplival na odločitev arbitražnega sodišča.

Minister Logar je po seji dejal zgolj, da je bila razprava konstruktivna. "Nisem začutil nekega velikega politiziranja, kar je dobro, ker gre za pomembne teme," je povedal.

Pred sejo je sicer pojasnil, da glede odnosov s Hrvaško ali vprašanja ribolova poslancem ne more predstaviti nič novega. Glede druge teme je dejal, da je bila tema "odpiranja predstavništva Taipeja v Sloveniji in tudi Slovenije v Taipeju že večkrat izpostavljena" v javnosti. Na MZZ je bilo že več krogov pogovorov. Napovedal je, da bo poslancem predstavil postopke tovrstnega odpiranja po zakonu o zunanjih zadevah.