janez janša Dobra karma

Janez Janša: hladen je le na videz, v resnici ...

ženska, spodnjice Svet24.si

Spoštuj in ljubi svojo češpljo: o orgazmih in ...

cerar pocivalsek sarec bobo Reporter.si

Počivalšek okrivil Šarca: Neustrezen način ...

zdravko-počivalšek Svet24.si

Pokleknili so na koruzo, a pokora še ni prinesla ...

rok furlan xx Necenzurirano

Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju ...

Adi Smolar Njena.si

Kaj se dogaja z zaljubljenim Adijem Smolarjem?

hana Njena.si

Sanjski moški: Hana po hujšanju povsem drugačna

Slovenija

Ljudmila Novak o razkritju portala necenzurirano.si glede financiranja medijev SDS: Dokumenti pojasnjujejo odločitve SDS tako doma kot v Evropskem parlamentu

Deli na:
Ljudmila Novak o razkritju portala necenzurirano.si glede financiranja medijev SDS: Dokumenti pojasnjujejo odločitve SDS tako doma kot v Evropskem parlamentu

Ljudmila Novak - Foto: Primož Lavre

»Očitno so do novinarjev prišli dokumenti, ki potrjujejo to, kar se v javnosti že dlje časa govori. To zdaj tudi dodatno pojasnjuje vsa dejanja in odločitve glavnih akterjev stranke SDS tako doma kot tudi v Evropskem parlamentu,« se je evropska poslanka Ljudmila Novak odzvala na današnje pisanje portala necenzurirano.si.

Na portalu necenzurirano.si (NA POVEZAVI, NA POVEZAVI) so pridobili dokumente, podatke in informacije iz več držav, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je 1,5 milijona evrov ostalo v Sloveniji, preostalih 2,5 milijona pa je šlo v Severno Makedonijo.

Denar, ki je ostal v Sloveniji, je po pisanju tega portala končal na računih dveh podjetij iz kroga SDS. 1,2 milijona evrov je v dvanajstih obrokih prejela družba NovaTV24.si, lastnica televizijske postaje Nova24TV, še 250 tisoč evrov pa je šlo na račun podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV.si.

Ustanovitelji obeh medijev so veljaki SDS, med njimi tudi prvak Janez Janša, nekateri med njimi so člani upravnega odbora NovaTV24.si, vodi pa ga Aleš Hojs, član izvršilnega odbora SDS in nekdanji obrambni minister. Medijska podjetja in mediji iz kroga SDS že več let prejemajo madžarski denar.

Do junija 2018, ko so bile v Sloveniji parlamentarne volitve, so po pisanju portala vanje vložili okrog 2,4 milijona evrov. Po volitvah, po katerih Janša ni uspel sestaviti vlade, še okrepili finančne vložke. Mediji iz kroga SDS so tako skupaj prejeli že več kot 3,5 milijona evrov madžarskega denarja.

Kot še pišejo na portalu, slovenska zakonodaja sicer strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande.

»Očitno dokumenti potrjujejo to, kar se v javnosti že dlje časa govori. To zdaj tudi dodatno pojasnjuje vsa dejanja in odločitve glavnih akterjev stranke SDS tako doma kot tudi v Evropskem parlamentu,« se je evropska poslanka Ljudmila Novak odzvala na današnje pisanje portala necenzurirano.si.

Denar iz tujine pa za državo pomeni tudi varnostno tveganje. Plačniki iz tujine bi lahko od politikov v zameno zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije. Znano je, da evropski poslanci iz vrst SDS pogosto glasujejo skladno z interesi madžarske stranke Fidesz.

Državni zbor je leta 2018 ustanovil komisijo, ki preiskuje sumljive finančne injekcije podjetjem, povezanim s SDS.

Na portalu necenzurirano.si še dodajajo, da je bil tudi denar, ki je odpotoval v Severno Makedonijo, namenjen za podobne namene, saj so isti madžarski akterji ustanovili medije, ki propagirajo stranko VMRO-DPMNE, s katero sodelujeta tako Janševa SDS kot Orbanov Fidesz.

loading...
Loading...