gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Novakova in Šarec prva vložila kandidaturi, ostalim se še ne mudi

Deli na:
Novakova in Šarec prva vložila kandidaturi, ostalim se še ne mudi

Foto: Bobo

Predsednica NSi Ljudmila Novak in kamniški župan Marjan Šarec sta postala prva uradna predsedniška kandidata, saj je Državna volilna komisija danes potrdila njuni kandidaturi.

Vložitev novih kandidatur za predsedniški položaj je pričakovati v prihodnjem tednu, nekateri kandidati pa bodo z vložitvijo počakali do skrajnega roka.
 
Kandidature za predsedniške volitve je namreč mogoče vložili še do 27. septembra, Novakova in Šarec pa sta prva izmed napovednih kandidatov, ki sta to že storila. Prva je kandidaturo minuli teden s podpisi poslancev svoje stranke vložila Novakova, v ponedeljek pa ji je sledil še Šarec, ki kandidira s podporo Liste Marjana Šarca in podpisi volivcev. Za obe kandidaturi je DVK ugotovila, da izpolnjujeta zahtevane pogoje, in ju potrdila.

Na tokratnih volitvah se sicer obeta rekordno število kandidatov. Pričakovati je, da bo kar nekaj od napovedanih kandidatov uspelo z zadostnim številom podpisov volivcev oziroma poslancev dejansko vstopiti v predsedniško tekmo.

Med njimi je aktualni predsednik Borut Pahor. Kandidiral bo s podpisi volivcev, ki jih še zbira, kandidaturo pa bo po napovednih vodje njegovega volilnega štaba Dušana Kumra vložil prihodnji teden, v torek ali sredo.

Težav pri vložitvi kandidature ne bosta imeli niti kandidatki največjih parlamentarnih strank Maja Makovec Brenčič (SMC) in Romana Tomc (SDS), ki za vstop v predsedniško tekmo potrebujeta podpise treh poslancev. Kdaj bosta njuni kandidaturi vloženi, v obeh strankah še ne razkrivajo.

Podpise volivcev pa še zbirajo kandidati zunajparlamentarnih strank, med njimi kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič. Kot je pojasnil vodja njenega štaba Aleš Primc, bodo podpise na stojnicah po Sloveniji zbirali do skrajnega roka in šele nato vložili kandidaturo. Podpise volivcev je začel zbirati tudi v. d. predsednika zunajparlamentarne LDS Luj Šprohar, ki pa hkrati računa na možnost, da bi podpise za njegovo kandidaturo prispevali trije poslanci.

V zunajparlamentarni SLS so pojasnili, da se približujejo zadostnemu številu podpisov v podporo njihovi kandidatki Suzani Lari Krause, ni pa še znano, kdaj bodo kandidaturo vložili. Kandidaturo s podporo stranke Slovenija za vedno je napovedal tudi koprski župan Boris Popovič, ki pa za pojasnila ni bil dosegljiv.

Prav tako še ni znano, kako uspešni so pri zbiranju podpisov nekateri posamezniki, ki so napovedali, da se bodo za predsedniški položaj potegovali s podporo volivcev, med njimi denimo veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kulturnik Andrej Rozman Roza.

Kandidati za predsedniško funkcijo imajo sicer več možnosti za vložitev kandidature. Kandidate političnih strank morajo s podpisi podpreti trije poslanci ali najmanj 3000 volivcev. Neodvisni kandidati pa za vstop v predsedniško tekmo potrebujejo podpise najmanj 5000 volivcev ali desetih poslancev.