oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljanska univerza nad plagiatorje in visoke profesorske honorarje

Deli na:
Ljubljanska univerza nad plagiatorje in visoke profesorske honorarje

Foto: Bobo

Statutarna komisija je senatu Univerze v Ljubljani včeraj predlagala dve večji spremembi. Ena se nanaša na ureditev pogodbenega oz. honorarnega dela izven univerze in naj bi urejala vprašanja honorarjev, druga pa naj bi v prihodnje urejala problematiko preverjanja pristnosti del oz. plagiatorstva, je za STA pojasnil rektor univerze Ivan Svetlik.

Po predlogu spremembe bi bila obvezna primerjava znanstvenega dela s prej objavljenimi, in sicer s pomočjo računalniške opreme. Ta potem lahko pokaže tudi podobnost z drugim delom, ali je ta problematična, pa bi v postopku ugotavljali mentor, ustrezna komisija in senat članice univerze.

Vsaka od članic bo sicer morala glede na razlike med področji imeti sprejeta svoja dodatna pravila, po katerih bi se ta odločitev sprejemala, je povedal Svetlik.

Predloga gresta po Svetlikovih besedah zdaj v javno obravnavo med članice univerze, končno odločitev o spremembah pa bo sprejemal senat.

V zadnjem času so največ pozornosti vzbudili visoki avtorski honorarji nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, ki je zaradi njih odstopila. Na funkciji jo je nasledila Klavdija Markeš, ki pa je po nekaj dneh prav tako morala odstopiti, in sicer zaradi plagiatorstva pri izdelavi magistrske naloge.