Revija Reporter
Slovenija

Levičar, ki je spregledal? Velenjski župan Kontič je zaskrbljen zaradi rastočega števila priseljencev

Reporter, STA

9. mar. 2018 6:00 Osveženo: 9:47 / 09. 3. 2018

Deli na:

Bojan Kontič pri Borutu Pahorju.

Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj na pogovor sprejel velenjskega župana Bojana Kontiča, ki je konec februarja predsednike republike, vlade, DZ in DS v pismu opozoril na hitro naraščajoče število priseljencev v Sloveniji.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, sta se strinjala, da omenjena problematika zasluži ustrezen razmislek.

Kontič je v pismu pozval k vzpostavitvi celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter sistemskih rešitev na ravni države in pripravi zakonodajnih podlag na tem področju.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika republike, je Kontič v pismu "opozoril na izzive, s katerimi se v občini soočajo v prizadevanjih za uspešno vključevanje priseljencev in tujcev v novo kulturno in socialno okolje". Poudaril je, da si prizadevajo uravnoteženo in celostno razvijati vsa podporna področja, s katerimi predvsem ranljivim skupinam prebivalcev omogočajo vključitev v vsakodnevno življenje. Največja težava pri tem so jezikovne pregrade, ki v preteklosti niso predstavljale tako velikih ovir, so zapisali v uradu.

Velenjski župan je prepričan, da bo za razvijanje nadaljnjega uspešnega sobivanja vseh prebivalcev treba poiskati ustrezne rešitve s celostnim in usklajenim pristopom na ravni države. Predsednik republike se je seznanil z razmerami in opozorili. "Z gostom sta se strinjala, da omenjena problematika zasluži ustrezen razmislek, in se dogovorila, da bo župan predsednika republike tudi v prihodnje seznanjal z odzivi in dogovori s pristojnimi institucijami na tem področju," so še sporočili po pogovoru.

Kontič je sicer v pismu navedel, da Velenje ni edino mesto s takšnimi izkušnjami, saj se s podobnimi težavami soočajo v večini slovenskih mest in večjih krajev. Reševanja te problematike pa "nikakor ne moremo več prepuščati naključjem ter znanju, sposobnostim, empatiji, pripravljenosti in iznajdljivosti posameznikov in ustanov", je v pismu predsednikom še zapisal velenjski župan.