Revija Reporter
Slovenija

Ljubljanska Levica proti Štajerski vardi

STA

19. okt. 2020 5:55 Osveženo: 6:56 / 19. 10. 2020

Deli na:

Pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško.

bobo

Ljubljanski mestni svetniki bodo danes na predlog Levice obravnavali sklep, s katerim bi obsodili delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin v Ljubljani. Svetniška kluba SDS in NSi zahtevata umik točke z dnevnega reda, saj da področje dobro ureja zakon. V NSi so prepričani, da gre za politično provokacijo.

Levica predlaga, da mestni svetniki sprejmejo sklep, da je Ljubljana zgodovinsko izpričano antifašistično mesto, v katerem nacionalizem, fašizem, rasizem, ksenofobija in diskriminacija nimajo prostora. "Obsojamo delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin ter sporočamo, da v Ljubljani niso in nikoli ne bodo dobrodošle," se še glasi predlagan sklep. Drugi del sklepa pa pravi, da občina sprejema javno izjavo o tem pomembnem vprašanju kot simbolno gesto proti ponovnemu razraščanju fašizma v slovenski družbi.

S to točko dnevnega reda se ne strinjajo v svetniških klubih SDS in NSi, kjer zahtevajo njen umik. Kot so zapisali v SDS, področje podrobno ureja zakon o varstvu javnega rega in miru, kjer so podrobno navedena vsa deviantna dejanja, ki ogrožajo življenja in zdravje ljudi ter povzročajo materialno škodo. Ob tem so dodali, da je za nadzor nad izvajanjem tega zakona pristojna policija.

Tudi v NSi so izpostavili, da področje ureja omenjen zakon, ob tem pa dodali, da vsi prebivalci Ljubljane želijo, da v državi vladata red in mir. "Svetniški klub NSi ocenjuje, da je predlog svetniškega kluba Levice, naj mestni svet sprejme sklep o nezaželenem zbiranju paravojaških milic in nacionalističnih skupin, nepotreben, saj gre zgolj za politično provokacijo, ki bi lahko v mestnem svetu izzvala neprimerno in grobo razpravo," so zapisali.

S predlogoma za umik točke z dnevnega reda sta se SDS in NSi po mnenju Levice v Ljubljani postavili na stran t. i. Slovenske varde. Kot so navedli, bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bo razprava opravljena in da bodo v Ljubljani po vzoru nekaterih drugih občin odrekli dobrodošlico t. i. vardam in podobnim skupinam. "Postroji varde, skrajno desničarskih skupin in nacistov nimajo mesta v Ljubljani," so poudarili.