GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Levica se še kar pretvarja, da je v opoziciji, Luka Mesec pa se hvali: Smo ena od najvplivnejših strank v državi!

Deli na:
Levica se še kar pretvarja, da je v opoziciji, Luka Mesec pa se hvali:  Smo ena od najvplivnejših strank v državi!

Luka Mesec - Foto: Bobo

V trboveljskem Delavskem domu se je na kongresu Levice zbralo nekaj čez 300 delegatov stranke. Uvodoma jih je nagovoril koordinator stranke Luka Mesec, ki je poudaril, da po petih letih od ustanovitve postajajo ena od najvplivnejših strank v državi.

Kot je spomnil, so 1. marca 2014 ustanavljali koalicijo Združena levica. Stranko so po njegovih besedah gradili okrog treh premis; da bodo v nasprotju z neoliberalnimi strankami stali na strani delavstva, revnih, ponižani in razžaljenih; da to prizadevanje ne bo le fraza in da bodo obstoječ neoliberalno kapitalistični družbeni red izzvali z novim političnim konceptom, ekološkim in demokratičnim socializmom.

Po Meščevih besedah so se doslej vseh teh premis držali. Na prav vsakih volitvah, ki so se jih udeležili, pa so bili presenečenje. In zgolj po petih letih, kot je dejal, postajajo ena od najvplivnejših strank v državi.

Kljub uspešni prvi petletki pa so predvsem zaradi drugačnosti in mladosti še vedno stalno deležni pokroviteljskih pripomb in paternalističnih pogledov, je dejal Mesec in dodal, da se nanje ne bodo ozirali, pač pa bodo polje boja razširili in pokazali, da zmorejo čedalje več in so iz meseca v mesec močnejši.

"Odkar smo se pred enim letom zadnjič srečali v kinu Šiška, smo položili dva temeljna kamna na poti v demokratični socializem," je dejal. "Prvič, vsak, ki dela, mora biti za svoje delo dostojno plačan, in drugič, nikogar, ki ne more več delati, država ne sme pustiti na cedilu. Za to je po naši zaslugi v Sloveniji poskrbljeno," je pojasnil koordinator stranke.

Izpostavil je tudi sporazum, ki so ga nekaj dni pred kongresom sklenili z vlado, s katerim se po njegovih besedah "postavljajo na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskega problema, dviga davkov na kapital, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja".



Ob tem pa so po Meščevih navedbah v sporazum zapisali še, da se bo vlada končno lotila pokojninske reforme, ki bo poskrbela za dostojne pokojnine vseh, da se bo prenehalo z razprodajo državnega premoženja in ustanovilo demografski sklad, ki bo s tem premoženjem dolgoročno in odgovorno upravljal, in da se bo izvedla davčna reforma, ki bo pravično obremenila bogate in kapital.

Mesec je poudaril, da so se postavili na čelo reševanja teh problemov, o katerih se v slovenski politiki govori že leta. Po njegovih besedah v Levici delajo tisto, kar bi slovenska politika zadnjih 25 let lahko delala, pa ni oziroma kar bi morala delati, pa ni. "Zato lahko danes mirno rečemo, da se tej stari politiki čas izteka," je še menil.

Dotaknil se je tudi razmer v Evropski uniji. Kot vir problemov je označil nedemokratičnost EU, ki, kot je dejal, državljanov ni nikoli vprašala, ali se strinjajo, da krizo, ki je države niso povzročile same, rešujejo same in to z milijardami svojega proračunskega denarja.

"To je Evropa finančne oligarhije, ki nam vlada prek institucij, na katere državljani nimamo nobenega vpliva," je ugotavljal Mesec in napovedal, da gredo na evropske volitve, da zavrnejo tako Evropo in da izborijo Evropo, kjer ne bo le praznih obljub in večnega razočaranja, ampak upanje in optimizem.

"Evropa, če hoče preživeti, mora postati tisto, kar nam je obljubljala, da bo, ko smo se ji pridruževali, torej varuh evropskih socialni držav, ne pa njihov grobar," je poudaril Mesec. Svoj govor pa sklenil z besedami: Naj živi svetovna revolucija.