danny Dobra karma

Kartoskop vedeževalca Dannyja: potrpežljivost ne...

profimedia-0577666516 Svet24.si

Paris Hilton hoče dvojčka, zato je šla na ...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

solze-v-raju Njena.si

Solze v raju se bodo končale s smrtnimi žrtvami

Slovenija

Levica in SD sta v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za referendum o investiciijah v vojsko

Deli na:
Levica in SD sta v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za referendum o investiciijah v vojsko

Matjaž Nemec in Luka Mesec prinašata podpise v DZ. - Foto: Bobo

Levica in SD sta v DZ danes vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

DZ je 20. novembra sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, ki v tem obdobju predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe.

Državljani, ki so oddali podpis za začetek referendumskih postopkov, so se po Mesečevih besedah v petih dneh odločili, da dvignejo glas proti tej vladi, "proti zapravljanju 780 milijonov evrov za orožje, medtem ko trpimo eno od najhujših gospodarskih, socialnih in zdravstvenih kriz".

V izjavi za javnost pred vložitvijo podpisov je poudaril, da je bilo podpisov vsak dan več. "Snežna kepa se je šele začela kotaliti, a smo jo peti dan ustavili, da podpise pravočasno vložimo in zahtevamo referendum v imenu ljudstva". "Poslanci bodo ob teh podpisih morali temeljito premisliti, ali bodo res glasovali za prepoved referenduma," je prepričan Mesec.

To, da so za tolikokrat presegli zahtevanih 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov, in to med korona krizo, ko je javno zbiranje omejeno in so se morali pri zbiranju podpisov močno omejiti, je po njegovem mnenju močno sporočilo, kaj si državljani mislijo o teh ukrepih in vladi Janeza Janše.

"Nobena vlada ne more in ne sme delati proti volji ljudstva. V nasprotnem primeru bo pač zamenjana," je še opozoril koordinator Levice.Poslanec SD Matjaž Nemec je pojasnil, da je zanje najpomembnejše vprašanje dopustnosti tega referenduma. "Gre za izjemno velike vsote denarja, ki bi ga v časih t. i. rehabilitacije po epidemiji covida-19 morali usmerili drugam. Potrebujemo močno zdravstvo in gospodarstvo," je prepričan.

Prav državljani so se po njegovih besedah v petih dneh množično izrekali v prid svobodi soodločanja in izražanja. Število podpisov je tako po Mesečevih ocenah jasno sporočilo vladi, da se mora naučiti državljane poslušati in slišati. Ljudska volja je ena od ustavnih vrednot, je poudaril. Opozoril je še na po njegovem mnenju omejevanje govora poslancem.

Po vložitvi podpisov za začetek postopkov za referendum predsednik DZ razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je DZ sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. V primeru, da bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

DZ bo o nedopustnosti referenduma odločal na izredni seji.

Loading...