Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Wednesday je med najbolj priljubljenimi serijami Odkrito.si

Netflix: »Zato ukinjamo serije, prihodnost je ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

S čim je lastnik Jelovice poskrbel za novo vznemirjenje na Atletski zvezi Slovenije

Deli na:
S čim je lastnik Jelovice poskrbel za novo vznemirjenje na Atletski zvezi Slovenije

Gregor Benčina - Foto: Nikola Miljković

Po besedah naših virov naj bi nekdanji predsednik AZS Gregor Benčina (leta 2015 je s položaja odstopil na zadovoljstvo mnogih atletov in trenerjev) na vse pretege lobiral pri nedavno izvoljenem predsedniku AZS Primožu Fegušu za kandidaturo za funkcijo v Mednarodni atletski zvezi.

Leta 2015 se je moral poslovnež Gregor Benčiča (lastnik podjetja Jelovica) posloviti od mesta predsednika Atletske zveze Slovenije. Oziroma, sam je odstopil in pri tem članom upravnega odbora Atletske zveze sporočil, da čuti »dolžnost in odgovornost«. Na čelu AZS je bil slaba tri leta, mnogi atleti in trenerji pa so njegov odhod komaj čakali.

Med njimi Albert Šoba, tedaj trener in sekretar v atletskem klubu Mass (bil je tudi trener sprinterja Matica Osovnikarja). Kot je takrat pojasnil Šoba, je namreč Benčina o atletiki in atletskem življenju preprosto vedel premalo, o vsem pa je hotel odločati sam. »Komunikacija z njim je bila dobra le toliko časa, dokler se je govorec z njim strinjal, potem je ni bilo več.« Po besedah Šobe iz leta 2015 (zdaj je predsednik strokovnega sveta AZS) je glede na karakter od Benčine povsem razumljivo, da je prišlo do trenj znotraj atletske zveze.

Zdaj daj naj bi lobiral na AZS, da bi ga znova lansirali na mednarodno raven, saj da med drugim »rad potuje«. Nekateri v AZS se bojijo, da bo na zvezo znova prinesel »kregarijo«.

Na položaju predsednika AZS ga je nasledil Roman Dobnikar, ki je to funkcijo opravljal osem let. Oktobra lani je tudi on odstopil, pri čemer je navedel »nove poslovne izzive«. Po besedah naših virov iz AZS so se odnosi z atleti in trenerji v njegovem času bistveno izboljšali. Menijo pa, da sta izza njegovega odstopa dejansko stala novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac in prej omenjeni Benčina, ki da sta tudi nagovorila ambicioznega celjskega odvetnika Primoža Feguša za mesto novega predsednika AZS.

Benčina je sicer po svojem odstopu 2015. vseeno ostal v vodstvu Evropske atletske zveze, kamor je prišel s pomočjo AZS. Poznavalci ocenjujejo, da ga tako ali tako bolj zanimajo mednarodni prestižni položaji kot stanje slovenske atletike. Zdaj naj bi lobiral na AZS, da bi ga znova lansirali na mednarodno raven, saj da med drugim »rad potuje«. Nekateri v AZS se bojijo, da bo na zvezo znova prinesel »kregarijo«. Če bi Feguš storil napako, da bi promoviral Benčino, bo to usodno za njegov predsedniški mandat, poudarjajo, saj atleti in trenerji tega ne bodo tolerirali.