GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nenamenska raba denarja in sistemska korupcija v vrhu atletske zveze? Kako se je razdelilo 790.000 evrov davkoplačevalskega denarja

Deli na:
Nenamenska raba denarja in sistemska korupcija v vrhu atletske zveze? Kako se je razdelilo 790.000 evrov davkoplačevalskega denarja

Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije - Foto: Peter Kastelic/AZS

V eni najpomembnejši športnih zvez Atletski zvezi Sloveniji (ATZ) se dogaja. Že nekaj mesecev se dajeta predsednik nadzornega odbora Tomaž Jarc (Atletski klub Domžale) in predsednik AZS Roman Dobnikar, ki mu ob strani stoji direktor zveze Nejc Jeraša. Za jutri (v petek, 28. maja) je predsednik AZS namesto zahtevane izredne seje sklical redno letno sejo skupščine - mesec dni prej kot lani.

Že konec aprila je predsednik nadzornega odbora Tomaž Jarc zahteval sklic izredne seje, na kateri bi naložili predsedniku AZS in direktorju, da nadzornemu odboru izročita vse listine in dokumente oziroma pojasnila o poslovanju AZS v lanskem letu. Prejšnji teden je nadzorni odbor sklenil, da se zaradi oviranja pri posredovanju vseh podatkov predsednika AZS in direktorja preda disciplinski komisiji. Kdor namreč ne izpolnjuje sklepov organov AZS huje krši pravila in se mu lahko izreče ukrep prepovedi delovanja v atletiki do dveh let.

Ne jutrišnji seji skupščine je sicer tudi poročilo nadzornega sveta, a brez njegovega gradiva. Prvi nadzornik AZS bi rad z dokumenti razčistil sume nepravilnosti. Denimo namensko porabo denarja, ki ga prejmejo od šolskega in športnega ministrstva, fundacije za šport in olimpijskega komiteja. Denar, gre za 790.000 evrov, mora AZS porabiti strogo namensko. »Vseh poročil financerjem z dokazili kljub večkratnim pozivom še vedno nismo prejeli. Nadzorni odbor je namreč izredno zaskrbljen, da atleti in trenerji, športni programi in projekti ne prejemajo vseh sredstev, ki jim jih financerji namenjajo, s čimer se ustvarja nepopravljiva škoda športu,« so zapisali v nadzorniki. Ugotovili so namreč, da iz realizacije finančnega načrta 2020 sledi, da je bila za te namene porabljeni le 568.000 evrov.



Nadzorniki so zaznali tudi tveganje neetične uporabe pravil pri pridobivanju sponzorskega denarja iz preteklih treh let. Gre za sporno prakso, ko je pridobitelju sponzorskih sredstev priznana nagrada (od 11 do 15 odstotkov pa tudi celo do 30 odstotkov v specifičnih pogojih) Šlo bi lahko za sistemsko korupcijo, so prepričani. Vodstvo AZS pozivajo, da pravilnik o pridobivanju sponzorskih sredstev razveljavi.

Nadzorniki bi radi pregledali tudi izplačila funkcionarjev AZS – po posameznih osebah in vrsti plačil: dnevnice, poročila o opravljenih službenih poteh. Šlo naj bi, pravijo naši viri, za poti, ki jih je lani opravil predsednik AZS Roman Dobnikar, ko je vodil »kampanjo« po terenu za svoj vnovični mandat. Dobnikar je leta 2012 odstopil kot član uprave Petrola.