Revija Reporter
Slovenija

Laris Gaiser: EU je preveč centralizirana

Ivan Puc

2. jul. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Laris Gaiser

Primož Lavre

Evropska unija je preveč centralizirana, zato nam je bila ukradena odgovornost, meni geopolitični analitik Laris Gaiser.

Ameriški predsednik Trump za seboj ne bo pustil kaosa, kot ga je njegov predhodnik, je prepričan. Govoril je tudi o drugih velikih svetovnih igralcih – nemški kanclerki Merklovi in ruskem predsedniku Putinu – ter se dotaknil arbitraže in slovenske predsedniške tekme. Pahor se bo znašel v škripcih, če ne zmaga v prvem krogu. Potem se lahko primeri karkoli, pravi Gajser.  
 
Ste si ogledali proslavo ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani?

Ne. Že pred leti sem v kolumni za Mag napisal, da me državne proslave spominjajo na trpljenje Kristusa na križu. S svojo mukotrpnostjo, s poniževanjem naših simbolov in tudi naše vojske niso na ravni potrebnega spoštovanja do države in državljanov. Kot so mi povedali, je bila tokratna proslava še bolj grozna, kot bi si lahko predstavljal. Črnina, visoke kvazifilozofske fraze … Osrednja proslava največjega državnega praznika mora biti vendarle mogočna, lepa in nenazadnje – sproščujoča.    

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Gaiser izpostavi, kako so mediji Trumpa hoteli uničiti, a so ga naredili za predsednika; izpostavi, da se želi Nemčija znebiti ameriškega patronata in postane voditeljica sveta; poudari, da če je bilo v zadnjih letih kaj slabega v Evropi, je to nemška kanclerka Merklova; razkrije, ali bo arbitražna razsodba res zgleden primer reševanja vprašanj na Balkanu; spregovori o tajni diplomaciji med Rusijo in ZDA ter o lovi na šefa Islamske države al Bagdadija; pove, zakaj bodo slovenske stranke stežka kandidirale resnega protikandidata Pahorju.