testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kuntaričev poziv delavcem

Deli na:

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič je po sestanku z delavci Mure, ki od jutra protestirajo pred upravno stavbo, te zaprosil, naj pomagajo pri ohranitvi proizvodnje v podjetju Mura in partnerji. Delavci pa so predstavili svoje zahteve, med drugim zahtevajo, naj vodstvo in nadzorni svet odstopita.

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič je po sestanku z delavci Mure, ki od jutra protestirajo pred upravno stavbo, te zaprosil, naj pomagajo pri ohranitvi proizvodnje v podjetju Mura in partnerji. Delavci pa so predstavili svoje zahteve, med drugim zahtevajo, naj vodstvo in nadzorni svet odstopita.

Kot je delavcem poudaril Kuntarič, bo potem, če še zadnji partner, na katerega v tem trenutku stavijo, zapusti Muro, res ostalo samo še pogorišče. "Ko govorimo o tem, da pustimo novo upanje z zagonom in ohranitvijo proizvodnje v Muri in partnerji, v postavitvi te nove družbe in v zagotavljanju nadzora v tej družbi, smo že predvidevali vašo sodelovanje," je pojasnil delavcem.

Družba Mura in partnerji naj bi z novo družbeno pogodbo - ta naj bi bila sklenjena v teh dneh - imela nov nadzorni svet in tri člane; dva člana bo zagotovil Sod, tretji pa bo predvidoma predstavnik Murinih delavcev.

"Prizadevali si bomo še naprej, da se maksimalno zagotovijo vsi pogoji oz. se maksimalno poskrbi za vašo socialno varnost," je poudaril. Prvi korak za zagotovitev tega pa je po Kuntaričevih besedah maksimalna pospešitev postopkov insolventnosti, torej stečaj za večino družb iz skupine Mura.

Le na tak način bodo delavci po njegovem mnenju maksimalno v kratkem času lahko deležni nadomestil preko zavoda za zaposlovanje. Ob tem je spomnil na dogajanje v Industriji usnja Vrhnika (IUV) in poudaril, da ne želi enake "agonije, kot tam". V IUV so bili delavci mesece brez plač v pričakovanju "neke kvazi prisilne poravnave", za katero je bilo že takrat jasno, da ni mogoča, je dejal. "Osebno menim, da prisilna poravnava v skupini Mura kot celoti ni mogoča," je poudaril.

Omenil je še, da so organi pregona že v Muri in da so jim v preteklih dneh že poslali poročilo o opravljenemu skrbnem nadzoru, ki so ga letos opravili.

Preden je pred delavce stopil Kuntarič, pa je delavka Cvetka Sukič predstavila zahteve delavcev, ki jih je tudi pomagala oblikovati. Delavci zahtevajo naj vodstvo Mure zaradi neučinkovitega in neuspešnega vodenja takoj odstopi, zaradi enakih razlogov mora takoj odstopiti tudi nadzorni svet. Nadzorni svet naj pojasni, zakaj so prokuristu Mure Zdenku Podlesniku "dovolili prekoračitev pooblastil, sprejemanja poslovnih odločitev in pogajanj pri iskanju rešitev Mure, ker je to predvsem pristojnost predsednika uprave", je povedala Sukičeva.

"Zaradi kriznih razmer, v katerih se je znašla Mura in njeni zaposleni, predvsem delavci v proizvodnji, predlagamo, naj do nadaljnjega minister prevzame upravljanje in vodenje prekmurskega giganta in nosilce razvoja regije," je navedla, ni pa navedla za katerega ministra gre. Dodala je, da vlado prosijo za konkretne ukrepe na kadrovskem in nadzornem področju.

Vlado prosijo in od nje pričakujejo, da nastavi novo, sposobno vodstvo, ki mu bo zaupala svoje finančna sredstva in ki bo porok za uspešno nadaljevanje obstoja podjetja. Zaposlenim je treba po besedah Sukičeve omogočiti zadostno količino dela, ki ga na trgu ne manjka.

Delavci zahtevajo tudi nov nadzorni svet, ki bo imenoval novo strokovno usposobljeno upravo, ki ji bo vlada zaupala denarno pomoč pri reševanju nastalih razmer. Zahtevajo, naj se malim delničarjem približno 30 odstotkov omogoči predstavnika v nadzornem svetu.

Od izvršilnega organa sindikata Mura zahtevajo nepreklicen odstop, predsedniku zveze svobodnih sindikatov in vodstvu sindikata tekstila pa izrekajo nezaupnico.

"Zahtevamo, da se ponovno vzpostavi soupravljanje delavcev v skladu z zakonodajo," je povedala. Dodala je, da zahtevajo tudi izplačilo plače, regresa za letni dopust in dodatek za prisotnost na delu.

Če ne bo prišlo do realizacije zahtev delavcev, ne izključujejo "izbruha nepredvidljivih posledic", državne nepokorščine, zapore cest in podobno.

Opozorila je še, da Murini delavci zmorejo z največjimi normativi glede kakovosti opravljenega dele na svetu in da bodo v prihodnje še pripravljeni izboljšati standarde kakovosti na najvišji možni tehnični ravni. Pričakujejo pa za človeka vredno in dostojno plačilo. "Ne želimo več življenja, ki bo samo goli boj za preživetje," je še poudarila Sukičeva in dodala, da se zavedajo, da ne bo miru brez socialnega miru.