Revija Reporter
Slovenija

Kucler Dolinarjeva: Nerazumno je, da je hostel Celica zaprt, kljub že prodanim kapacitetam

Reporter

29. jan. 2018 17:18 Osveženo: 13:39 / 03. 6. 2024

Deli na:

Ne vidimo smisla, da bi se mesto preko javnih podjetji ukvarjajo s hotelirstvom, pravi vodja svetniškega kluba NSi Ljubljana Mojca Kucler Dolinar o prenosu lastništva hostla Celice na javni zavod Ljubljanski grad.

Svetniki NSi protestirajo tudi proti načinu obravnave prenosa lastništva na Odboru za kulturo in raziskovalno dejavnost ljubljanske mestne občine, še posebej, ker se je niso udeležili odgovorni na občini, da bi svetnikom pojasnili, zakaj je do tega prišlo.

»Omenjeni javni zavod se je z vidika adaptacij in investicij v preteklosti izkazal za dokaj problematičnega spomnimo se projekta Lutkovni muzej ter spornih adaptacij z namenom boljše energetske učinkovitosti stavbe ljubljanskega gradu,« opozarja Kucler Dolinarjeva.

Nerazumno je, da je hostel Celica kljub že prodanim kapacitetam zaprt, pravijo v NSi. Objekt bi bilo možno obnavljati po fazah, menijo, in kot nedopustno izpostavljajo dejstvo, da je zaradi nedogovora z dosedanjim najemnikom prišlo do prodaje opreme hostla.

Svetniki NSi zahtevajo sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bi obravnavali dogajanje s Celico.

Objavljamo sporočilo NSi:

NSi Ljubljana zadržana do prenosa lastništva hostla Celice ter podaljšanja časa plačljivega parkiranja

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo zadržani do prenosa lastništva hostla Celice pod okrilje javnega zavoda Ljubljanski grad. Mestni svetniki NSi Ljubljana se zavzemamo za trajnostno rešitev, ki bo Celici omogočala nemoteno javno kulturno in turistično dejavnost.

Neprimerno je, da je Odbor za kulturo in raziskovalno dejavnost na svoji korespondenčni seji obravnaval tako kompleksno in občutljivo meterio. Pričakovali smo, da se bodo odgovorni na občini udeležili seje Odbora za kulturo in raziskovalno dejavnost ter članom odbora v živo pojasnili, zakaj Celico prevzema ravno zavod Ljubljanski grad.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je ob tem dejala: »Ker ne poznamo načrtov javnega zavoda Ljubljanski grad glede upravljanje hostla Celice, ne moremo podpreti predlaganega prenosa upravljanja. Omenjeni javni zavod se je z vidika adaptacij in investicij v preteklosti izkazal za dokaj problematičnega spomnimo se projekta Lutkovni muzej ter spornih adaptacij z namenom boljše energetske učinkovitosti stavbe ljubljanskega gradu. Dodatno, ne vidimo smisla, da bi se mesto preko javnih podjetji ukvarjajo s hotelirstvom. Nerazumno je, da je hostel Celica zaprt, kljub že prodanim kapacitetam (rezervacijam). Objekt bi bilo možno obnavljati po fazah. Nedopustno je tudi, da je zaradi nedogovora z dosedanjim najemnikom prišlo do prodaje opreme (luči, stoli, mize … ), ki so del celote tega slikarsko, kiparsko in arhitekturno izjemnega objekta. Podpiramo predlog za sklic izredne seje, na kateri bo mogoče problematiko, ki se je odprla zaradi nedavnega ravnanja MOL v zvezi s tem projektom, podrobneje obravnavati.«

V Svetniškem klubu NSi se ne strinjamo s predvidenim podaljšanjem časa plačljivega parkiranja v središču mesta in na dveh parkiriščih v Tivoliju. V ta namen smo pripravili amandma, s katerim želimo ohraniti dosedanji čas plačljivega parkiranja.

Anton Kranjc, mestni svetnik NSi, je dejal: »Zavzemamo, da bi obiskovalcem športnih in kulturnih prireditev v neposredni bližini hale Tivoli olajšali dostopnost do prireditev ter skrajšali čas plačljivega parkiranja. V nasprotnem primeru bodo obiskovalci tekmovali s stanovalci za prosta parkirišča na drugih javnih parkirnih površinah. V tem delu mesta že tako primanjkuje parkirnih površin, zato menimo, da je brezpredmetno podaljševati čas plačljivega parkiranja.«

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi, je še dodala: »Občina je do sedaj izdala dvakrat večje število parkirnih dovolilnic kot je število parkirnih površin, na katerih lahko parkiramo, zato je ukrep podaljšanja časa plačljivega parkiranja za stanovalce neučinkovit. Tovrsten ukrep prometne politike vodi le polnjenje mestne blagajne. V NSi Ljubljana predlagamo še omejitev števila izdanih parkirnih dovolilnic.«