mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan, Stanovnik in druščina hvalijo »sposobnega in neodvisnega« Jankovića

Deli na:
Kučan, Stanovnik in druščina hvalijo »sposobnega in neodvisnega« Jankovića

Foto: Primož Lavre

Sposobnost ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter njegova neobremenjenost s strankarskimi opredelitvami sta njegova prednost, za Slovenijo pa je to dobra priložnost, je po predaji skupnega poziva Jankoviču, naj sodeluje na državnozborskih volitvah, dejal nekdanji predsednik države Milan Kučan. Ocenjuje, da Slovenija potrebuje pragmatično vlado.

Kučan je v izjavi novinarjem po sprejemu pri Jankoviću ocenil, da si Slovenija v sedanjih razmerah ne more privoščiti "neuspešne vlade", še manj pa si sme privoščiti ujetost v medstrankarska, politična in ideološka preigravanja ter v blokado odločanja. Po Kučanovih besedah potrebujemo pragmatično vlado, ki bo znala določiti prioritete in učinkovito reševati konkretne težave.

Janković je, tako Kučan, pokazal redko sposobnost, da zna povezati ljudi z visokimi profesionalnimi znanji v zmagovite ekipe, ki znajo s svojo privrženostjo skupnim ciljem in z ambicijo po odličnosti ustvarjati uspešne blagovne znamke, kot sta Mercator in Ljubljana. Poleg tega je po njegovih besedah župan pokazal veliko občutljivosti za socialno pravičnost, za človekovo dostojanstvo in solidarnost.
 
Kučan priznava, da Janković nima dovolj izkušenj na nekaterih področjih, ki so v pristojnosti vlade, verjame pa, da bo znal vzpostaviti dialog s tistimi, ki imajo to znanje, in da bo znal vzpostaviti socialni dialog.
 
Po Kučanovih besedah je potrebna koalicija razuma, vendar o njej ni dovolj govoriti, treba jo "je udejanjiti".
 
Na vprašanje, ali bo Janković predstavnik bitke proti Janši, ki napoveduje na volitvah rezultat "50 plus", nekdanji predsednik odgovarja, da je vsaka ambicija "50 plus" nedemokratična. Vendar, kot pravi, "nihče ne more računati, da bo brez sodelovanja kos zahtevnim problemom".
 
V primeru, da Janković parlamentarnim volitvam reče ne, pa nekdanji predsednik pojasnjuje, da je takih ljudi, ki bi lahko opravili podobno vlogo, kot jo predlagajo Jankoviću, v Sloveniji še več. Je pa po njegovih besedah res, da je politika padla na zelo nizko stopnjo ugleda in zato vanjo ljudje, ki imajo svojo kariero in socialni status, neradi vstopajo.
 
Nekdanji predsednik se strinja, da se lahko razpravlja o stališču, da Janković v politiko ne prinaša nič novega. To je mogoče res, pravi, če se odmisli rezultate, ki jih Janković ima.
 
Jankovića je k sodelovanju na volitvah danes v mestno hišo sicer prišlo pozvat 26 prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja.
 
Med njegovimi podporniki so poleg Kučana še prvi predsednik slovenskega parlamenta France Bučar, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, ustavni pravnik Lojze Ude in nekdanji minister za gospodarstvo Jože Mencinger.
 
Slednji je v izjavi novinarjem ocenil, da bi bila kandidatura Jankovića za Slovenijo koristna in jo podpira zato, ker se boji raznih demagogov. Glede afer Jankovićevih sinov pa pravi, da sta najbrž polnoletna in oče zanje ne odgovarja. Če bi se izkazalo, da je v teh preiskavah tudi Zoran Janković, pa bo po Mencingerjevih besedah "najbrž izgubil".
 
"Oče" Mercatorja Miran Goslar je pred sprejemom v mestni hiši novinarjem povedal, da je Jankoviču predlagal, naj bo previden in drugačen, kot so politiki, ki jih poznamo. Janković po njegovem mnenju lahko prinese spremembo in svežino, "saj potrebujemo sposobne in zdrave ljudi".
 
Bučar izjav ni dajal, Stanovnik pa ne verjame, da bo Janković poziv na volitve zavrnil. Župan je po njegovih besedah v Ljubljani naredil to, kar potrebujemo, da se naredi iz Slovenije. Glede podpore Jankoviću izven Ljubljane Stanovnik zagotavlja, da mu bodo "pomagali drugi". "Ko bo Janković zmagal, bo pokazal, kaj je nova opcija," pa Stanovnik komentira izjave, da Janković ne predstavlja nove opcije.
 
Podporo Jankoviču je izrazila tudi poslanka SD Renata Bruskole. Ta pravi, da je treba v takih časih, kot so, najti alternativo. Na vprašanje, ali bo kandidirala na listi Zorana Jankoviča, odgovarja, da njena danes izkazana podpora pomeni enega od korakov razmišljanja v tej smeri.