stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan obiskal svojo staro pisarno: šef Foruma 21 pri predsedniku Pahorju

Deli na:
Kučan obiskal svojo staro pisarno: šef Foruma 21 pri predsedniku Pahorju

Foto: UPRS in STA

Predsednik države Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel nekdanjega predsednika Milana Kučana, Slavka Pregla, dr. Andreja Blatnika in dr. Sama Ruglja, sporočajo iz Urada predsednika republike. Obiskovalci so Pahorja seznanili s položajem slovenske knjige.

Do srečanja je prišlo na Kučanovo pobudo. V okviru Foruma 21, ki ga vodi Milan Kučan, so namreč pred časom pripravili srečanje o branju in knjigi v Sloveniji in oblikovali besedilo, ki povzema napotke za izboljšanje položaja branja, knjige in s tem tudi slovenskega jezika. Z napotki so danes seznanili predsednika Pahorja.

Pahorju so obiskovalci predstavili podatke o branju, položaju avtorjev in založnikov, pa tudi knjigarn in javnih knjižnic, ki kažejo na slabo stanje bralne kulture in založništva.

Foto: UPRS in STA


Zavzeli so se za sodelovanje pri spreminjanju kulturne krajine, krepitev mreže knjižnic, vrnitev sredstev za Javno agencijo za knjigo na raven iz leta 2010, spoštovanje intelektualne lastnine in avtorskih pravic, analiza Zakona o enotni ceni knjige in skrb za knjigo, ki mora postati vladna kategorija.



Predsednika države so obiskovalci prosili, naj se s svojo avtoriteto vključi v skupne napore, ki naj pokažejo, kaj Slovenija na področju branja, knjige in svojega jezika želi in kaj zmore.

Pahor bo Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport seznanil s poudarki razgovora in ju prosil za mnenje, pojasnila in predloge, sporočajo iz Urada predsednika vlade. Prav tako bo pripravil o oblikovanju zavezništva v podporo knjigi.

Foto: UPRS in STA