evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan kazensko ovaden zaradi veleizdaje in sabotaže!

Deli na:
Kučan kazensko ovaden zaradi veleizdaje in sabotaže!

Foto: Primož Lavre

Milan Kučan je kriv veleizdaje in sabotaže slovenske osamosvojitve zaradi sodelovanja z JLA ob razorožitvi Teritorialne obrambe, pravijo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). To danes predstavlja kazensko ovadbo zoper bivšega predsednika CK ZKS in predsednika Predsedstva RS Milana Kučana, na novinarski konferenci pa o ovadbi govorijo predsednik Združenja VSO Aleš Hojs ter člana predsedstva Janez Janša in Igor Bavčar.

"Kučan in njegovi politični somišljeniki so si vseskozi prizadevali za zrušitev učinkovitega obrambnega sistema," pravi ovadba. Janez Janša pa je na novinarski konferenci povedal: "To je bil najnevarnejši poskus blokiranja slovenske osamosvojitve. Poskus, ki je skoraj uspel." Milošević tedaj namreč ne bi tvegal spopada z oboroženo Slovenijo z več kot 100.000 borci, je opozoril Janša na nevarnost. Po razorožitvi je Slovenija padla na komaj 12.000 oboroženih pripadnikov Teritorialne obrambe.

"Nesporno dejstvo je, da je bila Slovenija razorožena, da se ne bi osamosvojila. JLA je bila izvajalec, snovalci so bili drugje," pravi Janša, ki dodaja, da je v kazenski ovadbi veleizdaja utemeljena z množico dokazov.

Povezava do ovadbe

Šokantna je bila ugotovitev, da nihče od tistih, ki so v času agresije na Slovenijo pobijali, tudi civliste, povzročili milijardno škodo, ni odgovarjal pred sodiščem., opozarja Janša. Preko sto kazenskih ovadb je bilo vloženih, vsi procesi so bili opuščeni, kljub konkretnim neposrednim dokazom. Izpostavlja tudi pregon Toneta Krkoviča, ki ga je tožilstvo dve leti preiskovalo zaradi anonimke, ki mu je očitala mučenje in likvidacije, čeprav za to ni bilo nobenih dokazov. Zdaj ga preganjajo zaradi sestrelitve helikopterja, čeprav je vse, kar je storil, počel za obrambo države, dodaja Janša.

Kot predsednik predsedstva RS je bil dolžan zavrniti neustavne ukaze vojaškega vrha jugoslovanske armade in Republiškega štaba Teritorialne obrambe po odvzemu in premeščanju orožja teritorialne obrambe v objekte JLA, a je kljub pravočasni obveščenosti o namerah JLA po razorožitvi TO namesto odločnega nastopa proti razorožitvi "vse do 18. maja 1990 kolaboriral z visokimi častniki JLA, ki so pripravljali in izvajali razorožitev", navaja ovadba.

Kučanu očitajo tudi, da je "prikrito, zahrbtno in na drug pritlehen način s sprenevedanjem, lažmi in prikrivanjem informacij" pred vlado in častniki Teritorialne obrambe JLA pomagal pri razorožitvi TO. Z namernim neodločanjem in zavlačevanjem naj bi preprečil pravočasen sprejem odredbe, s katero bi neustaven ukaz JLA o razorožitvi TO moral zavrniti, in se pri tem lažno izgovarjal na neobveščenost, trdijo ovaditelji.

S svojim početjem je "bistveno ogrozil osamosvojitev Republike Slovenije in nastanek samostojne države in varnost Republike Slovenije", njegovo ravnanje pa je imelo za "posledico smrt večjega števila oseb, hudo nasilje in veliko razdejanje" v vojni za Slovenijo.