zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan: Če je Borut Pahor napaka, je predvsem svoja napaka

Deli na:
Kučan: Če je Borut Pahor napaka, je predvsem svoja napaka

Foto: Primož Lavre

Bivši predsednik Milan Kučan je v pogovoru za Mladino spregovoril o fenomenu stricev iz ozadja in poudaril, da besede predsedniškega kandidata Boruta Pahorja zahtevajo razjasnitev. Kučan pravi, da sam ni stric iz ozadja, da deluje transparentno in da nesmiselne razprave o teorijah zarote usmerjajo politično pozornost stran od resničnih problemov.

Po njegovem mnenju je razprava o stricih vseeno smiselna, v svojem jedru namreč skriva temeljno vprašanje etike in odgovornosti za javno besedo in politično delovanje, piše Mladina. Po Kučanovih besedah je Pahor v prvem krogu predsedniških volitev v slovenski politični prostor vpeljal pomembno vprašanje, ki je veliko širše od kampanje. To vprašanje kot rak že dolgo razjeda slovenski politični prostor, hromi delovanje države in omogoča politikom izmikanje svoji odgovornosti, meni bivši predsednik.

Kučan ocenjuje, da je Pahor izrekel hude obtožbe, ki zahtevajo razjasnitev. "Če so točne, zaradi koristi države. Če niso, gre za govoričenje, s katerim se opravičuje lastna nesposobnost. To pa je globoko politično dejanje," meni Kučan.



Pojasnil je, da je imel Pahor na več soočenjih možnost povedati, ali v stricih prepoznava tudi njega. Tega ni storil, ostala pa je tiha obtožba, zato se je Kučan odločil napisati javno pismo. Od Pahorja tako pričakuje, da se ne bo izmikal, skrival za lažno načelnostjo in da bo strice razkril. Kučan je poudaril, da si termina "strici iz ozadja" sicer ni izmislil Pahor, a ga nekritično prevzema in uporablja.

Kučan se sprašuje, kaj je sploh Pahorjeva politična vizija. Na vprašanje, ali je Pahor njegova največja kadrovska napaka, pa je odvrnil: "Če je Borut Pahor napaka, je predvsem svoja napaka." Kučan je tudi povedal, da ga moti generacijski prelom, vsiljevanje delitve na staro in novo levico. Na takšnem prelomu se po njegovi oceni ne da graditi ničesar novega in prepričljivega, razen obrambe pozicije vodstva stranke.