Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krška nuklearka spet obratuje

Deli na:
Krška nuklearka spet obratuje

Foto: Primož Lavre

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki se je zaradi neustreznega delovanja novega merilnega sistema temperature reaktorskega hladila pri prehajanju na polno noč po zadnjem remontu v soboto samodejno zaustavila, po aktualnih podatkih, ki jih Nek objavlja na svoji spletni strani, spet obratuje.

Nuklearko, ki je bila po torkovi vključitvi v elektroenergetsko omrežje po zadnjem remontu v soboto že stabilizirana in je delovala z 90-odstotno močjo, so za konec tedna nameravali pripeljati do polne zmogljivosti. Zaradi motnje pri delovanju novega merilnega sistema temperature reaktorskega hladila pa se je samodejno zaustavila.

Kot so pojasnili v Neku, je kljub temu, da so bili vsi kazalci delovanja nuklearke normalni, brez odstopanj in na ravni pričakovanj, njeno zaustavitev povzročilo proženje ene od reaktorskih zaščit, vendar ne zaradi na kakšnih zunanjih napak, temveč zaradi elektronske ali električne kratkotrajne motnje v elektronskem tokokrogu zaščite.

V nuklearki so tudi poudarili, da zaustavitev ni bila v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, vsi njeni parametri pa so bili ob zaustavitvi na normalnih vrednostih.