stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kršinar: Kučan je zbijal avtoriteto Pahorju, imeli so ga za cepca

Deli na:
Kršinar: Kučan je zbijal avtoriteto Pahorju, imeli so ga za cepca

Foto: Primož Lavre

Zmaga Zorana Jankovića s stranko, ustanivljeno dva meseca pred volitvami, se v normalni demokraciji ne bi mogla zgoditi, je novinar revije Reporter Igor Kršinar za Radio Ognjišče komentiral najodmevnejši politični dogodek v Sloveniji. Kršinar je za radio spregovoril o razpadanju vlade, predčasnih volitvah in o "stricih iz ozadja", ki imajo še vedno velik vpliv na slovensko politiko.

Kršinar o razpadu vlade: Pri tem bi opozoril na strice iz ozadja

„Vse ankete so napovedovale zmago SDS oziroma Janeza Janše, na koncu pa se je zgodilo, da je zmagal Zoran Janković s svojo stranko. To je presenečenje, da neka stranka, ki se ustanovi dva meseca pred volitvami, na volitvah zmaga. To se v neki normalni demokraciji ne bi moglo zgoditi,“ je rezultat predčasnih volitev komentiral Igor Kršinar. To pa je bila tudi tema, ki je najbolj zaznamovala leto 2011, poleg razpada vlade, ki jo je vodil Borut Pahor.
 
„Pri tem bi opozoril na strice iz ozadja. Oni so bili tisti, ki so leta 2008 priporočili volivcem, naj volijo levi trojček. Potem ko je prišlo do te vlade, so posamezni koalicijski partnerji mislili, da so tako pomembni, da ni potrebno, da upoštevajo predsednika vlade Boruta Pahorja, in niso mogli požreti tega, da nimajo glavne vloge. Problem je v tem, da so avtoriteto zbijali tudi gospod Kučan in podobni in zaradi tega gospod Golobič in gospa Kresal nista upoštevala tega premiera v takšni meri, kot so v prejšnjih vladah upoštevali recimo gospoda Drnovška. Gospoda Pahorja so ves čas smešili, imeli so ga za neumnega, za cepca, ki ga ni potrebno poslušati, ki je slučajno prišel na položaj predsednika vlade. Posledice so bile, da je razpadla je ta leva koalicija, zgodile so se predčasne volitve in kar je sedaj zanimivo, da se zgodovina ponavlja, saj imamo iste igralce in probleme,“ je opozoril Kršinar.
 
Prepričan je, da v kolikor bo Lista Virant vstopila v koalicijo s Pozitivno Slovenijo, se tej listi ne obeta nič dobrega. „Če bo gospod Virant poslušal gospoda Jankovića in naredil to, kar bo rekel on, in pozabil na zaveze, ki jih je dal volivcem, bo imel velike težave, najprej v lastni stranki, potem pa še s svojimi volivci,“ je povedal Kršinar, ki je komentiral tudi sojenje v zadevi Patria in domnevne korupcijske posle, ni pa šlo mimo predsedniške kampanje, ki se nam obeta prihodnje leto.
 
„Gospod predsednik dr. Danilo Türk je nastopil v predsedniški kampanji leta 2007 z geslom Predsednik, ki združuje. Sprašujem se ali predsednik, ki odlikuje nekdanjega šefa Udbe, ki je povzročila veliko gorja ljudem v tej državi, res združuje? Ali združuje s tem njegovim stalnim spopadom z eno od parlamentarnih strank, ki ima za seboj podporo najmanj četrtine, če ne celo tretjine volilnega telesa? Ali združuje z izjavo, da je Huda jama drugorazredna tema? Ali tako združuje Slovence? Mene žalosti, da imamo takšnega predsednika, ki ljudi deli,“ je kritičen Kršinar.