Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kršinar za Radio Slovenija: Janša je zavohal kri!

Deli na:
Kršinar za Radio Slovenija: Janša je zavohal kri!

Utrinek s snemanja podcasta Umetnost možnega - Foto: MMC

Novinar Reporterja Igor Kršinar je včeraj s kolegom iz Mladine Juretom Trampušom ter gostiteljema Tanjo Starič iz TV Slovenija in Alešem Kocjanom iz Radia Slovenija komentiral aktualno politično dogajanje za podkast o politiki Umetnost možnega.

»Zajc ni bil na ražnju, ampak na zmagovalnih stopničkah,« je novinar Reporterja Igor Kršinar komentiral izjavo prvaka SDS Janeza Janše v Planici o vložitvi interpelacije zoper celotno vlado.

»Bolj pompozno vlaganje interpelacije ne bi bila nobena novica, saj se je o tem cel teden govorilo. Mislim, da je še največ zanimanja poželo to, da se je Janša pojavil v Planici, kjer je navedel nekaj razlogov za interpelacijo vlade. To je bilo morda bolj učinkovito, kot če bi na neki dopoldanski novinarski konferenci nastopil Branko Grims ali Jelka Godec,« je še dodal.

Zajc na stopničkah, na ražnju (še) ne (podcast)

Gre za krepitev njegove politične podpore, meni Kršinar: »Med vsemi strankami ima SDS najbolj stabilno politično podporo, razlika z Gibanjem Svoboda, kateremu podpora pada, se zmanjšuje. Taka tema, pri kateri se SDS prikazuje kot domoljubna stranka, je kot nalašč za njihove volivce.«

V podkastu so analizirali ozadje protestov upokojencev, načrte največje opozicijske stranke, ali se obeta ustanovitev novih strank. Kršinar je spomnil, da so se protesti v mandatu Roberta Goloba pojavili že pred zborovanjem upokojencev, ki jih organizira nekdanji poslanec SDS Pavle Rupar, in spomnil na t. i. stavko pacientov, ki je bila neposredno uperjena proti vladi.

»Čeprav se je na tistem protestu pokazal tudi predsednik vlade, je treba poudariti, da je šlo za nezaupnico dela lastnega volilnega telesa vladi. Tukaj so bili še protesti gasilcev, medicinskih sester … in SDS je zavohala kri,« meni Kršinar, zato so takoj začeli zborovanja, kjer se kot prvi obraz postavlja Rupar. Prvi t. i. vseslovenski shod upokojencev je bil po Kršinarjevih besedah presenečenje, ker je pokazal, da so zmožni še zbrati toliko ljudi.

Pogovarjali so se tudi o Logarjevem političnem kapitalu. Kršinarju se zdi ustanovitev Logarjeve stranke zelo verjetna in ob tem spomni na Gregorja Viranta, brez katerega ne bi bilo druge Janševe vlade, če ne bi leta 2011 ustanovil svojo stranko in tako preprečil prihod Zorana Jankovića na oblast.

Ob tem pa je pripomnil, da je Virant ustanavljal stranko na lastno pest in se zaradi tega zameril Janši. Če bo Logar ustanavljal stranko, jo bo z Janševim soglasjem, je dodal. Na koncu pa so spregovorili še o mediji, kjer je Kršinar poudaril, da lastništvo medijev ne zagotavlja zmage na volitvah: »Leta 2004 Janša ni imel nobene medijske podpore, pa je zmagal, lani, ko imel za sabo ves medijski imperij, pa jih je izgubil.«