stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krka še narašča, Kostanjevica pod vodo

Deli na:
Krka še narašča, Kostanjevica pod vodo

Foto: Bobo

Krka v spodnjem toku še vedno in enakomerno narašča, njena gladina se dviguje do štiri centimetre na uro. Pod vodo je že glavnina kostanjeviškega otoka, na njegovi najnižji točki pa ga je voda zalila za slab meter visoko. Krka naj bi ponoči še naraščala, po poplavnem valu pa se v Kostanjevici bojijo dotoka in dviga podtalnice iz Krakovskega gozda.

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc je za STA povedal, da sedaj lahko le čakajo, kaj bo prinesla noč. Sicer pa pred vodo rešujejo prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa oz. obrata metliške Kolpe na območju kostanjeviškega obrtno-industrijskega območja.

Plazove na območju kostanjeviške občine so v večini za silo sanirali, očistili so vse zasute ceste, ki so sedaj prevozne, prečrpavajo vodo iz poplavljenih objektov, na terenu pa so njihove ekipe in več kot 50 gasilcev, je še navedel Zagorc.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je za STA pojasnil, da so v Kolpini tovarni še vedno v stanju pripravljenosti. Obeti pa niso dobri, saj se podtalnica, katere odtekanje ovira narasla Krka, že dviguje in se približuje tovarni.

Tam so že sredi dneva dvignili in zaščitili stroje ter iz tovarne odpeljali gotove izdelke in repromaterial. Tovarno so zaščitili, kolikor se je dalo, je še dejal.

Krka še vedno narašča tudi gorvodno oz. v sosednji občini Šentjernej, v zadnjih štiriindvajsetih urah pa se je njena gladina tam dvignila skoraj za meter.

Po besedah poveljnika tamkajšnje CZ Jožka Jakšeta so z delom na terenu danes v glavnem končali. Vasi ob Krki, ki jih je zalila narasla voda, so zavarovali, kolikor se jih je dalo. Ker naj bi do četrte ure zjutraj Krka še naraščala, pa bodo ponoči, enako kot njihovi kostanjeviški kolegi, na ogroženih območjih dežurali, je še povedal za STA.