Revija Reporter
Slovenija

Krka, Kolpa, Pesnica in Dravinja že poplavljajo, narašča tudi Ljubljanica

STA

12. mar. 2018 12:05 Osveženo: 12:08 / 12. 3. 2018

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Reka Krka in njeni pritoki se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Krka bo danes in v torek še zmerno naraščala. Manjše reke v porečju Krke se bodo še razlivale. Polnijo se kraška polja na Dolenjskem in Notranjskem krasu, ponekod so v naslednjih dneh možna razlivanja. Razlivajo se tudi Kolpa Pesnica in Dravinja, so opozorili hidrologi.

Krka bo največji pretok okoli 300 kubičnih metrov na sekundo v Podbočju predvidoma dosegla v noči na sredo. Razlivati se je začela tudi Kolpa, ki bo največji predvideni pretok 480 kubičnih metrov na sekundo dosegla v noči na torek. Zaradi taljenja snega se razlivata še Pesnica in Dravinja, poroča Agencija RS za okolje.

Ljubljanica se bo v naslednjih dneh razlivala na Ljubljanskem baru v območju pogostih poplav. Razlijejo se lahko tudi manjše reke v njenem zaledju. V manjšem obsegu se bo danes razlivala Vipava.

Gladina morja bo danes povišana v večernih urah med 18. uro in 20.30. Pri tem lahko morje poplavi najnižje dele obale.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bodo občasno padavine, deloma plohe, lahko tudi zagrmi. Predvsem na vzhodu bodo vmes sončna obdobja. Še bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na vzhodu in ob morju okoli 15 stopinj Celzija.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, sredi dneva in popoldne pa bodo krajevne padavine, deloma plohe in tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 4 do 11, na Primorskem in v vzhodnih krajih okoli 13 stopinj.

V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe, ki pa bodo manj pogoste kot v torek. V četrtek se bo pooblačilo. Sprva bo občasno deževalo na zahodu, zvečer pa bodo padavine zajele večji del države.