Revija Reporter
Slovenija

Kristjani ob polnočnicah pričakali božič

STA

25. dec. 2011 8:34 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Kristjani so božič pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani poudaril, da bolj, ko so časi trdi in kruti, bolj močna in trdna mora biti vera ljudi v Boga.

"Bolj ko so časi trdi in kruti, bolj močna in trdna mora biti naša vera, da na izviru in na koncu našega življenja stoji ena sama ljubezen, da je to Bog, ki je z nami, ki je z vsakim od nas," je dejal Stres. Dodal je, da če bomo to vero in zaupanje okrepili tudi v sveti noči, če bomo sprejeli angelovo oznanilo velikega veselja, da je Bog z nami in da nismo nikoli sami, če bomo tudi mi verovali v moč ljubezni, četudi se nam kdaj zazdi slabotna in krhka, kakor novorojenček v jaslih, se bodo božični mir, upanje in veselje naselili tudi v naših srcih.

Dejal je, da med nas prihaja Bog. Prihaja po božje tako, da preseneča. "Naše človeške, preveč človeške predstave o Bogu, v katerih se nemalokrat nezavedno zrcalijo naše skrite in sebične ambicije po zunanjem blišču, udobju in ošabnem uveljavljanju samega sebe nad drugimi, dejanski prihod Boga med nas razkrinka in razgali v vsej njihovi pritlehnosti in grešnem napuhu," je opozoril Stres in dodal, da Bog ob prihodu ne potrebuje nobenega blišča in nastopaštva.

To je po Stresovih besedah gospostvo njegove nesebičnosti in odrešujoče ljubezni, gospostvo - ali če hočete - suverenost njegove božanske dobrote in sočutja do vseh nas. Vse poznejše Jezusovo življenje, govorjenje in delovanje je že navzoče v jaslicah, je poudaril Stres, ki bo danes popoldne ob 16. uri v isti cerkvi daroval še božično mašo.

Razmer doma in po svetu se je v nagovoru zbranim ob polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu dotaknil tudi novomeški škof Andrej Glavan. Izpostavil je sporočili angelov "Ne bojte se!" in pa "Oznanjam vam veliko veselje". Obe sporočili sta nam po Glavanovih besedah potrebni v tem času, ko smo priča negotovosti sveta, nemirom, ekonomski krizi in brezposelnosti, terorizmu in celo podiranju civilizacijskih temeljev, na katere je prisegala moderna doba.

Isto sporočilo angelov je v nagovoru vernikom izpostavil tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je polnočnico daroval v celjski stolni cerkvi sv. Danijela. Dejal je, da je prav božič odgovor na vsa vprašanja, iskanja in hrepenenja ljudi.

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je polnočno mašo daroval v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru. Med drugim je dejal, da je otrok, v katerega je danes uprt na tak ali drugačen način ves svet, Bog, ki je postal majhen in nebogljen, da bi ga lahko sprejeli v roke, da bi ga sprejela naša srca. Človeška ljubezen potrebuje besedo in dotik in Bog nam je omogočil oboje, je dejal Turnšek.

V stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru je polnočnico daroval koprski škof Metod Pirih. Med drugim je dejal, da Jezusovo rojstvo prenavlja vse stvari. Da bi lahko živeli novo življenje Jezusa Kristusa, je po njegovih besedah potrebna odpoved brezbožnosti in posvetnemu poželenju. Ob tem je navedel apostola Pavla, ki naroča, naj razumno, pravično in res pobožno živimo. V središču teh treh značilnosti novega življenja pa je po Pirihovih besedah pravičnost.

Pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik pa je polnočno mašo daroval v cerkvi Marije Snežne na Veliki planini. Med drugim je dejal, da ima božična noč nekaj otroškega in je del najglobljih spominov vsakega človeka. Radostno je, da prav v vsakem človeku na našem planetu ta noč in dogodki praznovanja te noči vzbudijo pripravljenost slišati, odkriti, sodelovati in soočiti se s skrivnostmi, kakršne kristjani iz roda v rod doživljamo to noč, je dejal škof Jamnik.

V evangeličanski cerkvi polnočne maše nimajo, je pa na predvečer praznika v evangeličanskih cerkvah potekalo večerno bogoslužje. Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je imel mašo v soboto zvečer v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

Polnočnico je v Vatikanu daroval tudi Papež Benedikt XVI. V baziliki sv. Petra se je polnočnica, tako kot minuli dve leti, začela ob 22. uri. Danes pa bo papež z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Papež Benedikt XVI. je v soboto zvečer v Vatikanu daroval polnočnico, med katero je vernike pozval, naj pogledajo čez "blišč" božiča. "Danes je božič postal komercialni praznik, katerega svetle luči zakrivajo skrivnost ponižnosti Boga, ki nas kliče k ponižnosti in preprostosti," je dejal papež pred tisoči verniki, zbranimi v baziliki sv. Petra.

"Prosimo Gospoda, naj nam pomaga pogledati čez plitev blišč tega praznika in da za njim odkrijemo otroka v hlevu v Betlehemu, da bi našli pravo veselje in resnično luč," je poudaril 84-letni papež.

Papež je posebno pozornost namenil tudi vsem, ki živijo v revščini in trpljenju. 1,1 milijarde katolikov po svetu je pozval, naj molijo, da bi božja dobrota dosegla tudi vse tiste, ki so morali božič pričakati v revščini in daleč od doma.

Polnočnica v baziliki sv. Petra se je tako kot minuli dve leti začela že ob 22. uri. Papež, ki je bil zadnje čase videti precej utrujen, se je po cerkvi gibal s posebnim premičnim odrom, ki ga je uporabljal že njegov predhodnik Janez Pavel II., sam pa ga je začel uporabljati letos.