Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti preiskujejo posel slabe banke z zemljiščem v Logatcu

Deli na:
Kriminalisti preiskujejo posel slabe banke z zemljiščem v Logatcu

Gradbišče tovarne Lonstroffa v Logatcu septembra 2018. - Foto: Bobo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v torek po poročanju časnika Delo opravil hišne preiskave zaradi preprodaje zemljišča v Logatcu, na katerem švicarska družba Lonstroff iz japonske skupine Sumitomo Rubber Industries gradi tovarno medicinskih elastomerov. Preiskovalci po pisanju Dela sumijo direktorja Lonstroffa v Sloveniji Petra Webra.

Kriminalisti zadevo sicer preiskujejo že nekaj časa. Lani jeseni so tako razgovor opravili na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) v zvezi s primerom prodaje zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, kjer Lonstroff dokončuje tovarno medicinskih elastomerov in že načrtuje tudi njeno širitev v prihodnje.

Gre za preprodajo zemljišča, ki ga je DUTB prodala nepremičninskemu podjetju Svet Re, ta pa po še enkrat višji ceni Lonstroffu. Če so kriminalisti še lani preverjali sume, ali je del teh velikih zaslužkov pri preprodaji končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB, pa zdaj sumov nepravilnosti po pisanju Dela ne ugotavljajo v DUTB, temveč pri končnem kupcu, torej Lonstroffu.

Na policiji so za Delo navedli, da NPU v tej zadevi vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, v torek pa so na treh lokacijah na območju ljubljanske policijske uprave opravili hišne preiskave poslovnih in zasebnih prostorov. Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Dodali so, da je po dosedanjih ugotovitvah osumljenec iz gospodarske družbe iz Ljubljane zlorabil svoj položaj s tem, ko je leta 2017 za to družbo sklenil škodljiv posel s tem, ko je od nepremičninske agencije iz Ljubljane kupil zemljišče po bistveno višji ceni, kot je njena realna vrednost.



To je storil, čeprav je vedel, da je le dva tedna pred tem isto zemljišče nepremičninska agencija kupila od druge gospodarske družbe iz Ljubljane po bistveno nižji ceni, so za Delo pojasnili na policiji in dodali, da je s svojim ravnanjem družbi, ki jo je vodil, povzročil premoženjsko škodo v znesku več kot 1,7 milijona evrov, družbi posrednici pa pridobil premoženjsko korist v navedenem znesku.

Kriminalisti tako po pisanju Dela sumijo direktorja Lonstroffa v Sloveniji Petra Webra. Ta je glede tega za časnik včeraj povedal, da je že pojasnil vse okoli zemljišča in da na to temo ne bo več odgovarjal. Januarja je medtem na vprašanja glede cene zemljišča dejal, da so to, za koliko je Svet Re kupil zemljišče, izvedeli šele iz medijev oziroma ko je to potrdila tudi DUTB. Ponudba Sveta Re je bila najugodnejša v primerjavi z vsemi drugimi možnimi lokacijami, je dodal in pristavil, da jih je Svet Re, tako kot tudi druge agencije, poiskal sam in jim ponudil nekaj možnih zemljišč.

Zatrdil je tudi, da so zemljišče na območju KLI Logatec želeli kupiti neposredno od DUTB, vendar so jim v Svetu Re zatrdili, da je mogoč le nakup celotnega zemljišča, torej več kot 100.000 kvadratnih metrov, medtem ko je Lonstroff potreboval okoli 30.000 kvadratnih metrov.

Posel z zemljiščem v Logatcu je bil sicer tudi predmet revizije v DUTB, ki jo je izvedla družba Ernst & Young ter je odkrila več primerov malomarnosti in opustitve dolžnih ravnanj. Prav to naj bi bil tudi pomemben razlog za lanske menjave na čelu t. i. slabe banke, ko sta se s položaja med drugim poslovila predsednik upravnega odbora Miha Juhart in glavni izvršni direktor Imre Balogh. Dogajanje okoli zemljišča v Logatcu bo tudi ena od zadev, s katerimi se bo ukvarjala nedavno ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija o DUTB.